Podbij serca gości, czyli noworoczny tort piernikowo-serowy

przez Ajka

Nie myślałam, że zdobędę się na to jeszcze w tym roku.

A jednak.

Dwa dni przed Wigilią, w ferworze przedświątecznych przygotowań postanowiłam po raz kolejny wyskoczyć do sklepu po kilka brakujących produktów. Oświadczyłam wówczas mojej Mamie, że upiekę tort piernikowo-serowy. Mama złapała się za głowę wyliczając, że przecież … upiekę również keksa, dwa pierniki, marchwiaka przekładanego mascarpone, a w domu już mamy dwa makowce i furę pierniczków… A w nocy poprzedzającej Wigilię czeka mnie również robienie pasztecików do barszczu. Nie zraziła mnie ta wyliczanka, ponieważ od kiedy zobaczyłam go na blogu www.kwestiasmaku.com wiedziałam, że MUSZĘ GO UPIEC.

Mój pierwszy w życiu, choć nietypowy, tort.

Połączenie sernika i piernika z obłędną polewą z mleka i masła orzechowego, zwieńczone kawałkami orzechów włoskich. Raczyliśmy się nim podczas Świąt, smakował wybornie z filiżanką świeżo parzonej kawy z dodatkiem ubitego, gorącego mleka.

Jeśli przygotowujecie sylwestrową imprezę w domu, upieczenie tego cuda może sprawić, że goście nad ranem nie będą chcieli wracać do swoich domów, dopominając się o kolejny kawałek tortu… 😉

Przepis na ten tort wydaje się czasochłonny i skomplikowany, ale to tylko pozory. W rzeczywistości może go wykonać nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Wystarczą składniki najwyższej jakości oraz odrobina cierpliwości i dokładności.

Tort sam w sobie jest na tyle spektakularny, że nie wymagał dodatkowych rekwizytów podczas sesji fotograficznej. Sami zresztą oceńcie.

TORT PIERNIKOWO-SEROWY

Nie myślałam, że zdobędę się na to jeszcze w tym roku. A jednak. Dwa dni przed Wigilią, w ferworze przedświątecznych przygotowań postanowiłam po raz kolejny… słodkie Podbij serca gości, czyli noworoczny tort piernikowo-serowy European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 4.5/5
( 2 oceny )

Składniki

Na masę piernikową:

  • 60 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka kawy zbożowej (np. Inki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej

 

Na masę sernikową:

  • 750 g twarogu sernikowego (lub 500 g twarogu sernikowego i 250 g mascarpone)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 jajka

 

oraz:

  • słoiczek powideł śliwkowych + 3 łyżki soku pomarańczowego lub likieru pomarańczowego
  • reszta (1/4 puszki) mleka skondensowanego pozostała z masy serowej
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji

Instrukcja

Dno tortownicy (o średnicy 24 cm i wysokości 7-8 cm lub większej) wykładamy papierem do pieczenia.

Masa serowa: do miski wkładamy ser (lub ser i mascarpone) i miksujemy go na gładką masę razem z mąką ziemniaczaną, cukrem z wanilią oraz mlekiem skondensowanym. Dodajemy jajka i miksujemy przez ok. 1 minutę na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Masę rozdzielamy do dwóch misek, odstawiamy.

Masa piernikowa: w garnku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy całość. Wciąż podgrzewając dodajemy kolejno: miód, połamaną na kosteczki czekoladę, przyprawę piernikową, kawę zbożową i cynamon. Podgrzewamy do roztopienia się czekolady, następnie zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy kolejno sodę, mleko oraz jajko. Całość energicznie mieszamy łyżką. Dodajemy mąkę i mieszamy do czasu, aż nie będzie grudek. Masę rozdzielamy do dwóch misek.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC.

Powidła łączymy z sokiem lub likierem pomarańczowym.

Wylewamy pierwszą część masy piernikowej, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy formę z piekarnika, nie wyłączać go. Po odczekaniu 3 minut rozsmarowujemy na wierzchu połowę powideł, a następnie wykładamy połowę masy serowej, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy i po 3 minutach delikatnie wykładamy drugą połowę masy piernikowej (gdyby zgęstniała, można dodać do niej 2 – 3 łyżki wody lub likieru pomarańczowego lub rumu), wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po 3 minutach rozprowadzamy drugą część powideł. Delikatnie wykładamy resztę masy serowej, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

W rondelku podgrzewamy ciągle mieszając resztę mleka skondensowanego z masłem orzechowym. Rozprowadzamy po powierzchni sernika i dekorujemy kawałkami orzechów.

Smacznego:)

Notatki

Na podstawie kwestiasmaku.com

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka