W moim domu nigdy nie brakuje jabłek. Zresztą, pewnie jak w większości polskich domów, bo jest to owoc najbardziej dostępny, lokalny i tani. Niewiarygodne jak wiele potraw można przyrządzić na bazie lub z dodatkiem jabłek. Począwszy od przeróżnych deserów (łącznie z lodami), poprzez surówki, zapiekanki, mięsiwa, a skończywszy na niebanalnych zupach.
Dziś zapraszam Was do wypróbowania przepisu z polecanej na łamach bloga książki „O jabłkach” Elizy Mórawskiej. Tym razem w moim piekarniku wylądowały smakowite drożdżowe róże nadziewane jabłkami i cynamonem. W oryginale w nadzieniu znajdziemy orzechy, które zastąpiłam migdałami (były pod ręką).
DROŻDŻOWE RÓŻE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Ajka W moim domu nigdy nie brakuje jabłek. Zresztą, pewnie jak w większości polskich domów, bo jest to owoc najbardziej dostępny, lokalny… słodkie Drożdżowe róże z jabłkami i cynamonem European DrukujSkładniki
ciasto:
- 375 ml mleka
- 600 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 80 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- oliwa do wysmarowania miski
nadzienie:
- 70 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 jabłko
- 30 g orzechów (użyłam migdałów)
- 125 ml płynnego miodu
Instrukcja
Podgrzewamy mleko, a następnie rozpuszczamy w nim drożdże i odstawiamy na kilka minut. Roztapiamy masło, a gdy przestygnie, przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier puder i sól, po czym łączymy z mlekiem z drożdżami. Stopniowo dodajemy przesiewaną mąkę, następnie jajko, cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto ma być gładkie i elastyczne, jeżeli będzie lepić się do rąk, podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h.
Jabłko obieramy i kroimy drobną kostkę lub cienkie plasterki. Dodajemy cukier, cynamon, posiekane migdały/orzechy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, z każdą postępujemy w ten sam sposób. Rozwałkowujemy placek w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm. Smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy jabłkowo-migdałową mieszanką. Zwijamy wzdłuż krótszego boku i wałkujemy do placka o bokach 30 x 40 cm. Smarujemy masłem, posypujemy masą i zawijamy. Kroimy na 8-9 plastrów, które układamy nacięciem do dołu na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Róże odstawiamy na 15 minut, by ciasto wyrosło. Następnie polewamy je miodem i pieczemy 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC, po czym zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy 30 minut.
Smacznego:)