W wiśniowym sadzie. Ciasto z wiśniami i migdałami

przez Ajka

Dostałam w prezencie drylownicę. Na jednym z jej boków dumnie pręży się napis: „Produkt polski”. Niewątpliwie to małe plastikowe ustrojstwo, to cud polskiej myśli technologicznej;) Z jednej strony wrzucasz na „zjeżdżalnię” wiśnię, następnie dźgasz ją mini-harpunem, po czym z drugiej strony wypada pestka, a do pojemnika wpada wydrylowany owoc.

To cudo kosztuje ok. 12 zł i wydaje się, że w sezonie letnim jest niezbędnym sprzętem dla tych wszystkich, którzy pragną przygotowywać pierogi z wiśniami, kompoty, słodkie ciasta i inne cuda.

Jak się  domyślacie, moja drylownica przeszła już swój chrzest bojowy. Upiekłam ciasto z wiśniami i migdałami według przepisu znalezionego w czasopiśmie „Weranda Country” sprzed dwóch lat. Nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała oryginalnego przepisu:) I tak, zamiast użyć gotowego kruchego ciasta, przygotowałam świeże. Nie dodałam też aromatu migdałowego, lecz naturalną esencję waniliową. I, jak to zwykle bywa, zmniejszyłam ilość cukru.

Macie ochotę spróbować?

CIASTO Z WIŚNIAMI I MIGDAŁAMI NA KRUCHYM SPODZIE

Dostałam w prezencie drylownicę. Na jednym z jej boków dumnie pręży się napis: „Produkt polski”. Niewątpliwie to małe plastikowe ustrojstwo,… słodkie W wiśniowym sadzie. Ciasto z wiśniami i migdałami European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

na kruchy spód:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
  • 1 łyżka zimnej wody

 

na nadzienie:

  • 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni
  • 5 łyżek dżemu wiśniowego niskosłodzonego
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych zmielonych na mąkę
  • 1/2 kostki masła (miękkiego)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki pudru

 

do posypania wierzchu:

  • 2 łyżki płatków migdałowych

Instrukcja

Z podanych składników na kruchy spód szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy co najmniej 1h w lodówce.

W tym czasie przygotowujemy masę na nadzienie: jajka miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło, mąkę migdałową i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim formę do pieczenia wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą (lub mąką migdałową) i pieczemy ok. 20 minut, aż do zezłocenia.

Podpieczony kruchy spód studzimy na kratce kuchennej, następnie rozsmarowujemy na nim dżem wiśniowy, po czym przelewamy masę na nadzienie. Całość posypujemy wiśniami i migdałami. Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 180ºC.

Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka