Świąteczne słodkości inaczej: drożdżowe rogaliki z powidłami węgierkowymi

przez Ajka

Dawno temu, gdy nie było jeszcze blogów kulinarnych, ani tak pięknie jak dziś wydawanych książek o kulinariach, na rynku pojawiały się cienkie książeczki formatu zeszytowego publikowane przez Wydawnictwo Pruszyński i S-ka. Książeczki kosztowały grosze, miały w środku toporne fotografie i często tworzone były z listów nadesłanych przez czytelników. To były książeczki z lat 90. ubiegłego wieku pełne kulinarnych przepisów. Każda z nich miała temat przewodni: dania z kapusty, rozmaitości z kurczaka i indyka, ryż na różne sposoby, dania dla niespodziewanych gości, jaja w roli głównej, potrawy na każdą kieszeń i wiele innych.

W kuchni mojej Mamy te książeczki zajmują połowę półki na regale i raz na jakiś czas zaglądamy do nich. Zwykle sięgam po jedną z tych książeczek w okolicach Bożego Narodzenia, by poszukać inspiracji na upieczenie czegoś słodkiego. Właśnie teraz nadszedł taki moment, że książeczka zatytułowana po prostu „Ciasta i ciasteczka” (rok wydania 1997) przypomniała mi, że kiedyś całkiem często piekłam wg jednego z przepisów drożdżowe rogaliki z powidłami. Tym razem, po latach, wprowadziłam małe modyfikacje do listy składników. Margarynę zastąpiłam masłem, a śmietanę jogurtem greckim.

Z przepisu wyszły dwie pyszne blachy:)

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z POWIDŁAMI WĘGIERKOWYMI

Dawno temu, gdy nie było jeszcze blogów kulinarnych, ani tak pięknie jak dziś wydawanych książek o kulinariach, na rynku pojawiały się… słodkie Świąteczne słodkości inaczej: drożdżowe rogaliki z powidłami węgierkowymi European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej (użyłam Lubelli do ciast drożdżowych)
  • 25 dag masła (miękkie)
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego (o temperaturze pokojowej)
  • ok. 3/4 słoika powideł węgierkowych

Instrukcja

W dużej misce umieszczamy rozkruszone drożdże, cukier i jogurt grecki. Mieszamy dokładnie całość i zostawiamy na ok. kwadrans, aby rozczyn ruszył.

Następnie do rozczynu dodajemy mąkę, masło, jajka i sól. Zagniatamy ciasto, które chłodzimy w lodówce przez ok. 1h.

Następnie ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy w taki sposób, aby uzyskać niezbyt cienki okrągły placek. Następnie placek dzielimy nożem na 8 części (trójkątów), na każdej z nich umieszczamy po łyżeczce powideł. Każdy trójkąt zwijamy w rogalik (zaczynając od najszerszej części).

Rogaliki pieczemy w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez ok. 16-17 minut.

Po ostudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka