Śledzie skandynawskie na Wigilię, Święta i inne okazje

przez Ajka

Kto jeszcze nie przygotował na Święta śledzi, niechaj spieszy po matiasy i kilka nieskomplikowanych dodatków. Dziś serwujemy śledzie po skandynawsku w musztardowo-majonezowo-śmietanowym sosie. Otulone odrobiną koperku. Przepis zainspirowany wpisem na www.kukbuk.com.pl pt. „Szwedzkie śledzie na dwa sposoby”.

ŚLEDZIE PO SKANDYNAWSKU

Kto jeszcze nie przygotował na Święta śledzi, niechaj spieszy po matiasy i kilka nieskomplikowanych dodatków. Dziś serwujemy śledzie po skandynawsku w musztardowo-majonezowo-śmietanowym… bez glutenu Śledzie skandynawskie na Wigilię, Święta i inne okazje European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 6 matiasów
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej gruboziarnistej
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 200 mln śmietany 18%
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku

Instrukcja

Matiasy kroimy na małe kawałki. Koperek drobno siekamy. Pozostałe składniki łączymy w garnuszku, dodajemy koperek, mieszamy całość do uzyskania jednolitego sosu.

Na dnie słoika lub innego szklanego naczynia umieszczamy kilka kawałków śledzi, polewamy je kilkoma łyżkami sosu, znowu przekładamy śledziami i polewamy sosem.I tak aż do wyczerpania składników. Słoik umieszczamy w lodówce na 2-3 dni, by śledzie się „przegryzły”.

Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka