Kto jeszcze nie przygotował na Święta śledzi, niechaj spieszy po matiasy i kilka nieskomplikowanych dodatków. Dziś serwujemy śledzie po skandynawsku w musztardowo-majonezowo-śmietanowym sosie. Otulone odrobiną koperku. Przepis zainspirowany wpisem na www.kukbuk.com.pl pt. „Szwedzkie śledzie na dwa sposoby”.
ŚLEDZIE PO SKANDYNAWSKU
Ajka Kto jeszcze nie przygotował na Święta śledzi, niechaj spieszy po matiasy i kilka nieskomplikowanych dodatków. Dziś serwujemy śledzie po skandynawsku w musztardowo-majonezowo-śmietanowym… bez glutenu Śledzie skandynawskie na Wigilię, Święta i inne okazje European Drukuj
Nutrition facts:
200 Kalorie
20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )
Składniki
- 6 matiasów
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej gruboziarnistej
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 pęczka koperku
- 200 mln śmietany 18%
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kilka ziarenek kolorowego pieprzu
- szczypta soli
- pieprz do smaku
Instrukcja
Matiasy kroimy na małe kawałki. Koperek drobno siekamy. Pozostałe składniki łączymy w garnuszku, dodajemy koperek, mieszamy całość do uzyskania jednolitego sosu.
Na dnie słoika lub innego szklanego naczynia umieszczamy kilka kawałków śledzi, polewamy je kilkoma łyżkami sosu, znowu przekładamy śledziami i polewamy sosem.I tak aż do wyczerpania składników. Słoik umieszczamy w lodówce na 2-3 dni, by śledzie się „przegryzły”.
Smacznego:)