Sernik na Wielkanoc w kajmakowo-kokosowej odsłonie

przez Ajka

Idą Święta, a Wielkanoc bez sernika nie wchodzi w grę. Jeśli potrzebujecie sprawdzonego przepisu na sernik, tym razem w wersji bardziej haute-couture, to polecam właśnie ten z dodatkiem kajmaku i kokosa. Pochodzi z książki White plate. Słodkie Elizy Mórawskiej.

Jeśli jednak poszukujecie bardziej egzotycznych smaków, to polecam ten przepis oraz ten.

SERNIK KAJMAKOWO-KOKOSOWY

Idą Święta, a Wielkanoc bez sernika nie wchodzi w grę. Jeśli potrzebujecie sprawdzonego przepisu na sernik, tym razem w wersji bardziej haute-couture,… słodkie Sernik na Wielkanoc w kajmakowo-kokosowej odsłonie European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

Spód:

  • 300 g herbatników
  • 50 g masła stopionego i ostudzonego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

 

Masa serowa:

  • 800 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego (w wiaderku)
  • 180 g cukru trzcinowego (w oryginale 200 g)
  • 2 jajka
  • 30 g mąki ziemniaczanej

 

Wierzch:

  • 100 g masy kajmakowej (z puszki)
  • 4 łyżki wiórków lub płatków kokosowych
  • garść wiórków kokosowych

Instrukcja

Przygotowujemy spód: w robocie kuchennym łączymy pokruszone herbatniki z masłem, wylepiamy nimi spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Do dużej miski przekładamy ser i cukier, które miksujemy przez ok. 2 minuty, następnie dodajemy po jednym jajku, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Masę wylewamy na spód tortownicy i pieczemy w temperaturze 130ºC przez ok. 1,5 h. Gdy środek sernika jest ścięty, ciasto jest upieczone. Studzimy przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach.

Przygotowujemy wierzch: masę kajmakową (puszkę) delikatnie podgrzewamy w rondelku wypełnionym wodą, a następnie polewamy nią wystudzony wierzch sernika. Następnie posypujemy płatkami/wiórkami kokosowymi.

Sernik podajemy po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego:)

Notatki

Na podstawie książki White plate. Słodkie Elizy Mórawskiej

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka