Jest już ciemno. Przez szparę w uchylonych drzwiach sączy się struga światła. Nasza mała dziewczyna jest już wykąpana, przewinięta i nakarmiona. Trzymam ją na rękach, śpiewam kołysanki i tulę, by smacznie zasnęła.
Chodzę po sypialni. Niektóre deski skrzypią, a ja wyobrażam sobie, że kilka centymetrów pod stopami pracują ciężkie drewniane legary, które nie zdążyły wyschnąć. W mroku mój wzrok ślizga się po grzbietach książek uśpionych na regale. Próbuję odczytać ich tytuły.
Pada deszcz. W nocy wsłuchuję się w miarowe odgłosy kropli deszczu spadających na okno dachowe w sypialni. Zamykam oczy i łapię się na tym, że dokładnie takie wrażenia miałam lata temu leżąc w namiocie, gdy deszcz jednostajnie uderzał w tropik, a ziemia pachniała wilgocią.
Jest jesiennie, wilgotno i zimno. Jutro upiekę ciasto. Dyniowo-kokosowe, pachnące czekoladą i kokosem. W sam raz do herbaty z dodatkiem cytryny, miodu i imbiru.
BEZGLUTENOWE CIASTO DYNIOWO-KOKOSOWE
Ajka Jest już ciemno. Przez szparę w uchylonych drzwiach sączy się struga światła. Nasza mała dziewczyna jest już… bez glutenu Lapidarnie. Bezglutenowe ciasto dyniowo-kokosowe z czekoladą European DrukujSkładniki
- 3 duże wiejskie jajka
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka oleju (użyłam rzepakowego)
- 1/2 szklanki mąki kokosowej (użyłam mąki z www.olejowyraj.pl)
- 2 szklanki surowej dyni, obranej i startej na tarce o dużym oczku (użyłam Hokkaido)
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki soli
na polewę:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao)
- 1/2 tabliczki deserowej czekolady
- 1 łyżka masła
- garść posiekanych orzechów włoskich
Instrukcja
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160ºC.
Do miski wsypujemy kolejno produkty sypkie: mąkę kokosową, wiórki kokosowe, przyprawy, orzechy, sodę i sól.
W osobnej, dużej misce miksujemy na puszystą masę jajka z cukrem trzcinowym. Dodajemy olej, sypkie produkty i dynię. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 1h w temperaturze 160ºC.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, by ostygło na kuchennej kratce. W międzyczasie przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i masło, a następnie dokładnie mieszamy, by składniki połączyły się. Czekoladą polewamy ciasto, następnie posypujemy je posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego:)