Ziarnko do ziarnka, czyli piegusek lukrowany według Agnieszki Maciąg

przez Ajka

Myślisz „mak”, a na myśl od razu przychodzi Ci makowiec. Tym razem jednak nie podam Wam przepisu na makowiec (w każdej rodzinie jest pewnie przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis na ten świąteczny wypiek), ale na ciasto z makiem. To lukrowany piegusek, który pochodzi z książki, o której pisałam w zeszłym roku, czyli „Smak świąt” Agnieszki Maciąg (więcej o tej pozycji tutaj ).

Maciąg pisze, że to ciasto jest absolutnie oldskulowe. (…) Robi się je błyskawicznie i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych (…). Cudnie pachnie, pięknie wygląda, wybornie smakuje.

Dalsza rekomendacja jest raczej zbędna. Zostawiam Was z tym przepisem, a sama biegnę kontynuować przedświąteczne porządki. Udanego pieczenia!

PIEGUSEK LUKROWANY

Myślisz „mak”, a na myśl od razu przychodzi Ci makowiec. Tym razem jednak nie podam Wam przepisu na makowiec (w każdej rodzinie jest… słodkie Ziarnko do ziarnka, czyli piegusek lukrowany według Agnieszki Maciąg European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 3/4 szklanki maku
  • 250 g miękkiego masła niesolonego
  • 250 ml mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego

 

na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżki maku (opcjonalnie)

Instrukcja

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC.

Masło ucieramy mikserem. Ucierając, dodajemy po jednym  jajku, a następnie po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, ekstrakt migdałowy, mleko  oraz mak (suchy, niesparzony). Gdy wszystkie składniki połączą się, masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Ciasto pieczemy ok. 1h lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce kuchennej.

Przygotowujemy lukier: cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i ewentualnie z łyżeczką wody (będzie wówczas mniej cytrynowy). Polukrowane ciasto możemy posypać 1-2 łyżkami maku.

Smacznego:)

Notatki

Wg przepisu z książki Agnieszki Maciąg „Smak świąt” z moimi modyfikacjami

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka