Mistrzyni świata w podnoszeniu i ciasto migdałowe z wiśniami i kardamonem

przez Ajka

Co robi matka, której dziecko zaczyna przedszkolną przygodę? Po wysłaniu szkraba na godziny adaptacyjne wśród cioć i dzieciarni, zwiększa głośność dzwonka w telefonie i jedzie z duszą na ramieniu na krótkie zakupy. Co chwila sprawdza smartfona, czy nie dzwonią z przedszkola, by odebrać rozhisteryzowaną latorośl.

Robi szybkie zakupy z wyrzutami sumienia, że oto ona przechadza się po galerii handlowej, a jej córka musi sobie radzić w nowym miejscu, wśród nowych twarzy.

Matka wraca do domu i pierwszą czynnością jest odgruzowanie mieszkania: pozbieranie porozrzucanych klocków, pluszaków i skarpet, umycie sterty naczyń po śniadaniu, rozwieszenie prania.

Sprząta, podnosi z podłogi dziesiątki przedmiotów, aż dochodzi do wniosku, że jest niekwestionowaną mistrzynią świata w podnoszeniu z podłogi …zabawek i innych przypadkowych przedmiotów.

Porządkuje mikroświat.

Co chwilę sprawdza smartfona…

Wreszcie matka siada do laptopa i zaczyna pracować. Wróć! Próbuje pracować, skoncentrować się i działać zadaniowo. Do wysłania ma kilka maili, do zrobienia kilka umów, kilka telefonów do wykonania,

Ma większą tremę niż jej córka, której dziś w nocy śnił się …plac zabaw.

Po południu matka odbiera Dziecię i pyta: „Kochanie, jak było dzisiaj w przedszkolu?”

W odpowiedzi słyszy: Dobzie!🙂

 

Dzisiejszy post dedykuję wszystkim zestresowanym Matkom. Znajdźcie tylko dla siebie choć pół godziny w ciągu dnia, wypijcie w spokoju kawę, przejrzyjcie ulubione gazety lub strony i skosztujcie pysznego ciasta. Jesteście tego warte. Bez Was ten świat z pewnością zawaliłby się:)

 

CIASTO MIGDAŁOWE Z WIŚNIAMI Z DODATKIEM KARDAMONU

Co robi matka, której dziecko zaczyna przedszkolną przygodę? Po wysłaniu szkraba na godziny adaptacyjne wśród cioć i dzieciarni, zwiększa głośność dzwonka… słodkie Mistrzyni świata w podnoszeniu i ciasto migdałowe z wiśniami i kardamonem European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 120 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 4 średnie jajka, o temperaturze pokojowej
  • 1/4 łyżeczki naturalnej esencji migdałowej
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 ziarenka kardamonu, bez skorupek, utarte na pył w moździerzu
  • 2 szklanki wiśni, wydrylowanych
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych

Instrukcja

W dużej misce miksujemy masło z cukrem na puszystą masę. Miksując dodajemy po jednym jajku, następnie dodajemy ekstrakt migdałowy. W osobnej misce mieszamy oba rodzaje mąki, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kardamon. Dodajemy po łyżce mieszanki mąki i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy wiśnie i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce kuchennej, możemy oprószyć wierzch cukrem pudrem. Smacznego:)

Notatki

Wg przepisu z http://kuchniaagaty.pl/ z moimi modyfikacjami

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka