Błyskawiczne ciasto z borówkami amerykańskimi

przez Ajka

Sezon na borówki na szczęście nadal trwa. Jest ich całe mnóstwo na bazarach i prawie w każdym większym sklepie spożywczym. Może dlatego ostatnio niemal każde moje śniadanie ma w składzie te cudne owoce: czy to owsianka, czy jogurt z musli, bądź croissant z twarogiem i miodem. Wspólnym mianownikiem są borówki. I jeszcze mi się nie znudziły. Co prawda na naszych skromnych krzaczkach w ogrodzie zostało ich niewiele, ale liczę na to, że w przyszłym roku obrodzą ze zdwojoną siłą.

Dzisiejsza propozycja z borówkami w tytule, to super szybkie ciasto, które ma kilka nieskomplikowanych składników, zaś jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż kwadrans. A efekt gwarantowany. Sprawdziłam. Polecam:)

CIASTO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI

Sezon na borówki na szczęście nadal trwa. Jest ich całe mnóstwo na bazarach i prawie w każdym większym sklepie spożywczym. Może… słodkie Błyskawiczne ciasto z borówkami amerykańskimi European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 250 g borówek amerykańskich
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Instrukcja

Masło ubijamy z cukrem trzcinowym na gładką masę. Dodajemy jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny. Masę mieszamy,dodajemy 1/2 borówek i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu kładziemy pozostałe borówki. Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 180ºC przez ok. 45 minut. Po wystudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

Notatki

P.S. Przepis pochodzi z bloga makecookingeasier.pl. Zwiększyłam ilość borówek i odrobinę (o 25g) ilość mąki.

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka