Klasyk wśród szarlotek. Lub jabłeczników, jak kto woli w zależności od regionu. Po zagnieceniu ciasta, które ma w składzie ekstrakt prawdziwej wanilii (w tym przypadku prosto z Madagaskaru), dłonie pachną cudownie waniliowo. Pełnię szczęścia można osiągnąć dodając na wierzch jeszcze ciepłego kawałka ciasta kulkę lodów waniliowych. Mniam!
SZARLOTKA POLSKA
Ajka Klasyk wśród szarlotek. Lub jabłeczników, jak kto woli w zależności od regionu. Po zagnieceniu ciasta, które ma w składzie ekstrakt prawdziwej… słodkie Szarlotka polska European DrukujSkładniki
na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 80 g cukru trzcinowego
- 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
na nadzienie:
- 1 kg jabłek (najlepiej antonówek lub szarej renety)
- 80 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki utłuczonych w moździerzu goździków
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
Instrukcja
Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części: 3/4 (wkładamy do lodówki na 1/2h) i 1/4 (do zamrażalnika).
Przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do dużego rondla, dodajemy łyżeczkę masła, podlewamy odrobiną wody i dusimy ok. 15 minut pod koniec dodając cukier i przyprawy. Powinny mieć konsystencję rozpadającej się pulpy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy ok. 12 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu spodu wyjmujemy go na kratkę, lekko studzimy i układamy na wierzchu pulpę jabłkową. Z białek, które pozostały możemy ubić pianę i wyłożyć na jabłka. Na wierzchu ciasta robimy kruszonkę: wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
Ciasto pieczemy przez ok. 30-35 minut w temperaturze 180ºC. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)
Notatki
P.S. Przepis, z małymi modyfikacjami, pochodzi z książki „White Plate. Słodkie” Elizy Mórawskiej. Zmniejszyłam o 20 g ilość cukru zarówno w cieście, jak i w nadzieniu, a śmietanę zastąpiłam jogurtem naturalnym. Przyprawy do jabłek można zastąpić 1-1,5 łyżeczki gotowej mieszanki do szarlotki.