W każdy weekend piekę ciasto, aby umilić nam popołudniowe posiady z kawą, bo jak ktoś kiedyś trafnie to ujął „do kawy zawsze musi być coś słodkiego”.
Dzisiejsza propozycja to połączenie sezonowych plonów, czyli miękkich gruszek typu konferencja z „rozpustnym” marcepanem i delikatną ricottą. Dzięki tej ostatniej nadzienie rozpływa się w ustach, a słodycz wypieku sprawia, że chcemy… drugą filiżankę kawy, by bezkarnie zjeść kolejny kawałek:)
TARTA Z GRUSZKAMI, RICOTTĄ I MARCEPANEM
Ajka W każdy weekend piekę ciasto, aby umilić nam popołudniowe posiady z kawą, bo jak ktoś kiedyś trafnie to ujął „do… słodkie Tarta z gruszkami, ricottą i marcepanem European DrukujSkładniki
na kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka wody
na nadzienie:
- 1 opakowanie sera ricotta
- 3 gruszki
- 100 g marcepanu
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 jajka
- 150 g śmietany kremówki (36%)
Instrukcja
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, po czym formujemy je w kulę i chowamy do lodówki na 1/2h.
Przygotowujemy nadzienie: gruszki obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim formę do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok. 15 minut, aż wierzch się zezłoci.
W misce umieszczamy: marcepan porwany na małe kawałki, kremówkę, cukier, ricottę, następnie wbijamy jajka i miksujemy całość do połączenia składników.
Podpieczone kruche ciasto studzimy na kratce kuchenne. Następnie wylewamy na nie 1/2 masy serowo-jajecznej, kładziemy plasterki gruszek i polewamy pozostałą masą.
Tartę pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego:)
Notatki
P.S. Przepis pochodzi z zeszłorocznego wydania magazynu „Weranda Country”. Zmniejszyłam ilość cukru i marcepanu w stosunku do oryginalnego przepisu.