Co ma piernik do wiatraka, czyli piernikowe muffiny bez glutenu

przez Ajka

Dzisiejszy wpis dedykuję wszystkim, którzy nie mają czasu/ochoty/talentu, by spędzać w kuchni więcej niż 30 minut, a lubią słodkie. Może znajdą się wśród Was również tacy, którzy z konieczności lub wyboru są na bezglutenowej diecie. Jeśli preferujecie jednak słodkości na pszennej mące, to nic nie stoi na przeszkodzie, by trzy rodzaje mąk bezglutenowych zastąpić 2 szklankami mąki pszennej.

Muffinki dzięki dodatkom typu kardamon, imbir, cynamon i przyprawa do piernika są w klimacie świątecznym. Niestety zimy na Mazowszu nadal nie widać i na dodatek sakramencko duje. Gdy kończyłam zdjęcia do dzisiejszej sesji zaczął kropić deszcz…

Na pohybel nieprzyjaznej pogodzie zapraszam na pachnące Bożym Narodzeniem muffiny z piernikową nutą.

PIERNIKOWE MUFFINY BEZGLUTENOWE

Dzisiejszy wpis dedykuję wszystkim, którzy nie mają czasu/ochoty/talentu, by spędzać w kuchni więcej niż 30 minut, a lubią słodkie. Może znajdą… bez glutenu Co ma piernik do wiatraka, czyli piernikowe muffiny bez glutenu European Drukuj
Porcje: 16 szt.
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

suche składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • garść imbiru kandyzowanego, drobno posiekanego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

 

mokre składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka

Instrukcja

Suche składniki mieszamy w misce. W drugiej misce łączymy mokre składniki. Suche składniki łączymy z mokrymi. Silikonowe foremki wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 190ºC.

Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka