Dzisiejszy wpis dedykuję wszystkim, którzy nie mają czasu/ochoty/talentu, by spędzać w kuchni więcej niż 30 minut, a lubią słodkie. Może znajdą się wśród Was również tacy, którzy z konieczności lub wyboru są na bezglutenowej diecie. Jeśli preferujecie jednak słodkości na pszennej mące, to nic nie stoi na przeszkodzie, by trzy rodzaje mąk bezglutenowych zastąpić 2 szklankami mąki pszennej.
Muffinki dzięki dodatkom typu kardamon, imbir, cynamon i przyprawa do piernika są w klimacie świątecznym. Niestety zimy na Mazowszu nadal nie widać i na dodatek sakramencko duje. Gdy kończyłam zdjęcia do dzisiejszej sesji zaczął kropić deszcz…
Na pohybel nieprzyjaznej pogodzie zapraszam na pachnące Bożym Narodzeniem muffiny z piernikową nutą.
PIERNIKOWE MUFFINY BEZGLUTENOWE
Ajka Dzisiejszy wpis dedykuję wszystkim, którzy nie mają czasu/ochoty/talentu, by spędzać w kuchni więcej niż 30 minut, a lubią słodkie. Może znajdą… bez glutenu Co ma piernik do wiatraka, czyli piernikowe muffiny bez glutenu European DrukujSkładniki
suche składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- garść imbiru kandyzowanego, drobno posiekanego
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
mokre składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
Instrukcja
Suche składniki mieszamy w misce. W drugiej misce łączymy mokre składniki. Suche składniki łączymy z mokrymi. Silikonowe foremki wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 190ºC.
Smacznego:)