O tropicielce przepisów i kruchej tarcie ze śliwkami

przez Ajka

Półtora miesiąca temu byłam w podróży służbowej do Krakowa z dziewczynami z mojego zespołu projektowego. Na czas podróży pociągiem, jak zwykle wyposażyłyśmy się w świeżą prasę, niektóre z nas w kolorowe gazety „dla kobiet”. Mniej więcej w połowie podróży, podeszła do mnie E., trzymając w ręku plik już przejrzanych gazet. I rzekła: „Ania, wyrwij sobie przepisy, jest cały dział kulinarny o śliwkach”. Na co odparłam: „A Ty nie chcesz ich zachować dla siebie?”. Jakież było moje zdziwienie, gdy E. odparła z rozbrajającą szczerością: „A po co? Jak będę chciała coś z tego ugotować, zajrzę na Twojego bloga”.

No cóż, takie podejście stanowi nie lada wyzwanie:) Zatem dziś serwujemy coś słodkiego z kolorowej gazetki, której tytułu nie pamiętam. Zapraszam na kruchą tartę ze śliwkami.

KRUCHA TARTA ZE ŚLIWKAMI

Półtora miesiąca temu byłam w podróży służbowej do Krakowa z dziewczynami z mojego zespołu projektowego. Na czas podróży pociągiem, jak zwykle wyposażyłyśmy… słodkie O tropicielce przepisów i kruchej tarcie ze śliwkami European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

kruchy spód:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka zimnej wody

 

nadzienie:

  • 150 g gęstej śmietany
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukry z prawdziwą wanilią
  • na wierzch:
  • 1/2 kg śliwek (najlepiej węgierek)

Instrukcja

Ze składników na kruchy spód zagniatamy ciasto, po czym owijamy je w folię spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej 1/2h.

Przygotowujemy nadzienie: w misce miksujemy wszystkie składniki. Śliwki myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek. Kroimy na ćwiartki.

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC, wyciągamy ciasto z lodówki i wylepiamy nim dno formy do pieczenia (o średnicy ok. 25 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut, aż do zezłocenia wierzchu. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce kuchennej, a następnie wylewamy na spód zmiksowane nadzienie. Na wierzchu układamy śliwki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 180ºC. Przed podaniem wierzch możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka