Nie będę piekła pasztetu, gotowała żuru z jajkami, nie zrobię stosu mazurków.
Nie zrobię też ulubionej w rodzinie sałatki jarzynowej, która na naszym stole gości dwa razy do roku i zawsze jest z niecierpliwością wyczekiwana. A następnie pochłaniana w ekspresowym tempie.
Na te Święta upiekę tylko sernik, babkę wielkanocną i pieczeń z indyka. Żurek i sałatkę przygotuje Mama.
Będzie skromnie.
Zapytacie dlaczego.
Otóż wszystkie te tradycyjne wspaniałości mam zamiar przygotowywać dopiero na kolejne Święta, gdy wreszcie przeprowadzimy się „na swoje”. Wtedy też nauczę się piec domowy chleb na zakwasie, rogaliki francuskie, przygotowywać Pavlovą, tort Dobosza, naleśniki Suzette i wiele, wiele innych specjałów… Przyznacie, że plany mam ambitne i dalekosiężne, czyż nie?
Dziś zostawiam Was z przepisem na babę wielkanocną: z waniliowym aromatem, mleczną czekoladą i sokiem pomarańczowym. Inspiracją do jej upieczenia był przepis znaleziony na Kwestiasmaku.com.
Udanego pieczenia i świętowania!
BABKA WANILIOWO-CZEKOLADOWA Z SOKIEM POMARAŃCZOWYM
Ajka Nie będę piekła pasztetu, gotowała żuru z jajkami, nie zrobię stosu mazurków. Nie zrobię też ulubionej w rodzinie sałatki jarzynowej, która na naszym… słodkie Ach, te baby… czyli babka waniliowo-czekoladowa z odrobiną pomarańczy European DrukujSkładniki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 100 g roztopionej w kąpieli wodnej czekolady deserowej
- cukier puder do posypania
Instrukcja
Oba rodzaje mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC. Masło przekładamy do miski i ucieramy mikserem z cukrem i ekstraktem waniliowym na biały, puszysty krem. W czasie miksowania dodajemy do masy po jednym żółtku. Następnie dodajemy do masy stopniowo roztopioną czekoladę oraz sok z pomarańczy. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy do czasu, gdy składniki dokładnie się połączą.
W osobnej misce ubijamy (z odrobiną soli) białka na sztywną pianę, którą dodajemy do masy i mieszamy do połączenia się składników.
Masę przelewamy do formy na babkę, którą uprzednio smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Babkę pieczemy przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180ºC. Po ostudzeniu babę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej i odrobiny soku z pomarańczy.
Smacznego:)