Ciasto cytrynowo-makowe Hummingbird bakery

przez Ajka

Niech Was nie zwiedzie jego powierzchowność: z wyglądu przypomina niewyrośniętą babkę wielkanocną.

Niech Was nie zwiedzie jego zawartość: nie jest wariacją na temat makowca, choć ma w sobie mak.

Niech Was nie zwiedzie obecność białek: nie jest keksem.

Zatem co to jest?

Oto kolejna odsłona mojego uwielbienia dla cytrynowych wypieków. Przedstawiam Wam ciasto cytrynowo-makowe serwowane w znanej londyńskiej cukierni, tj. Hummingbird bakery.

To kolejne ciasto z przepisu pochodzącego z książki, którą dostałam w prezencie, czyli The Hummingbird bakery cookbook. Ciasto idealnie komponuje się z filiżanką popołudniowej herbaty. Zatem czas na five o’clock tea:)

CIASTO CYTRYNOWO-MAKOWE

Niech Was nie zwiedzie jego powierzchowność: z wyglądu przypomina niewyrośniętą babkę wielkanocną. Niech Was nie zwiedzie jego zawartość: nie jest wariacją na temat… słodkie Ciasto cytrynowo-makowe Hummingbird bakery European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

na ciasto:

  • 85 g miękkiego masła
  • 170 g drobnego cukru
  • skórka starta z 1,5 niewoskowanej cytryny
  • 15 g maku plus extra do dekoracji
  • 165 ml mleka 3,2%
  • 235 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 białka

 

na cytrynowy syrop:

  • sok i skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny
  • 50 g cukru
  • na cytrynową polewę:
  • wyciśnięty sok z 1 niewoskowanej cytryny
  • 150-160 g cukru pudru

Instrukcja

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC.

Przygotowujemy ciasto: masło, skórkę cytrynową i ziarenka maku umieszczamy w misie robota kuchennego i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie powoli dolewamy mleko i nadal miksujemy.

W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Te sypkie składniki dodajemy po trochu do mieszanki masła, maku, cytryny i mleka ciągle miksując, aż uzyskamy jednolitą masę.

W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli – do uzyskania sztywnej, białej piany. Pianę dodajemy następnie do pozostałych składników i delikatnie mieszamy, by składniki połączyły się. Masę przekładamy do formy do pieczenia (u mnie forma na babkę wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą), wyrównujemy wierzch i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka.

Gdy ciasto się piecze przygotowujemy cytrynowy syrop: sok i skórkę cytrynową oraz cukier przekładamy do rondelka, dodajemy 2-3 łyżki wody i gotujemy na średnim ogniu tak długo,by płyn się zredukował i powstał gęsty syrop (tj. około 15-20 minut).

Pora na cytrynową polewę: cukier puder łączymy z sokiem z cytryny, by uzyskać lukier.

Gdy ciasto się upiecze i przestygnie, ciasto polewamy syropem, a gdy ten się wchłonie, wierzch wypieku pokrywamy lukrem. Na koniec wierzch ciasta posypujemy ziarenkami maku.

Smacznego:)

Notatki

Wg Hummingbird Bakery

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka