Niech Was nie zwiedzie jego powierzchowność: z wyglądu przypomina niewyrośniętą babkę wielkanocną.
Niech Was nie zwiedzie jego zawartość: nie jest wariacją na temat makowca, choć ma w sobie mak.
Niech Was nie zwiedzie obecność białek: nie jest keksem.
Zatem co to jest?
Oto kolejna odsłona mojego uwielbienia dla cytrynowych wypieków. Przedstawiam Wam ciasto cytrynowo-makowe serwowane w znanej londyńskiej cukierni, tj. Hummingbird bakery.
To kolejne ciasto z przepisu pochodzącego z książki, którą dostałam w prezencie, czyli The Hummingbird bakery cookbook. Ciasto idealnie komponuje się z filiżanką popołudniowej herbaty. Zatem czas na five o’clock tea:)
CIASTO CYTRYNOWO-MAKOWE
Ajka Niech Was nie zwiedzie jego powierzchowność: z wyglądu przypomina niewyrośniętą babkę wielkanocną. Niech Was nie zwiedzie jego zawartość: nie jest wariacją na temat… słodkie Ciasto cytrynowo-makowe Hummingbird bakery European DrukujSkładniki
na ciasto:
- 85 g miękkiego masła
- 170 g drobnego cukru
- skórka starta z 1,5 niewoskowanej cytryny
- 15 g maku plus extra do dekoracji
- 165 ml mleka 3,2%
- 235 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 białka
na cytrynowy syrop:
- sok i skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny
- 50 g cukru
- na cytrynową polewę:
- wyciśnięty sok z 1 niewoskowanej cytryny
- 150-160 g cukru pudru
Instrukcja
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC.
Przygotowujemy ciasto: masło, skórkę cytrynową i ziarenka maku umieszczamy w misie robota kuchennego i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie powoli dolewamy mleko i nadal miksujemy.
W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Te sypkie składniki dodajemy po trochu do mieszanki masła, maku, cytryny i mleka ciągle miksując, aż uzyskamy jednolitą masę.
W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli – do uzyskania sztywnej, białej piany. Pianę dodajemy następnie do pozostałych składników i delikatnie mieszamy, by składniki połączyły się. Masę przekładamy do formy do pieczenia (u mnie forma na babkę wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą), wyrównujemy wierzch i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto się piecze przygotowujemy cytrynowy syrop: sok i skórkę cytrynową oraz cukier przekładamy do rondelka, dodajemy 2-3 łyżki wody i gotujemy na średnim ogniu tak długo,by płyn się zredukował i powstał gęsty syrop (tj. około 15-20 minut).
Pora na cytrynową polewę: cukier puder łączymy z sokiem z cytryny, by uzyskać lukier.
Gdy ciasto się upiecze i przestygnie, ciasto polewamy syropem, a gdy ten się wchłonie, wierzch wypieku pokrywamy lukrem. Na koniec wierzch ciasta posypujemy ziarenkami maku.
Smacznego:)
Notatki
Wg Hummingbird Bakery