Ciasto z malinami i kremem mascarpone

przez Ajka

Sezon na maliny powoli dobiega końca, a to znak, że należałoby je pysznie wykorzystać. W dzisiejszym poście maliny wystąpią w obłędnym duecie z ciastem i kremem z serka mascarpone. Coś  w sam raz dla łasuchów.

CIASTO Z MALINAMI I KREMEM MASCARPONE

Sezon na maliny powoli dobiega końca, a to znak, że należałoby je pysznie wykorzystać. W dzisiejszym poście maliny wystąpią w obłędnym duecie z ciastem… słodkie Ciasto z malinami i kremem mascarpone European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • na wierzch:
  • 400 g malin
  • 1 łyżka cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Instrukcja

Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec łyżkę cukru. W drugiej misce ucieramy żółtka z pozostałymi 5 łyżkami cukru. W trzeciej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy do sypkich składników białka i żółtka. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowujemy wierzch ciasta: 100 g malin wkładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy 1 łyżkę wody i podgrzewamy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Malinowy sos studzimy.

Mascarpone miksujemy przez chwilę z cukrem z prawdziwą  wanilią, cukrem pudrem i jogurtem naturalnym.

Pozostałe maliny dzielimy na pół: jedną część rozkładamy na cieście i przykrywamy zmiksowanym serkiem mascarpone. Następnie mascarpone polewamy sosem malinowym. Na wierzchu rozkładamy pozostałe maliny. Ciasto chłodzimy przed podaniem co najmniej 1 godzinę.

Smacznego:)

Notatki

P.S. Przepis pochodzi z magazynu Weranda Country: odrobinę go zmodyfikowałam, dodając do mascarpone jogurt naturalny (który masę czyni lżejszą) i dwa rodzaje cukru.

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka