Sezon na maliny powoli dobiega końca, a to znak, że należałoby je pysznie wykorzystać. W dzisiejszym poście maliny wystąpią w obłędnym duecie z ciastem i kremem z serka mascarpone. Coś w sam raz dla łasuchów.
CIASTO Z MALINAMI I KREMEM MASCARPONE
Ajka Sezon na maliny powoli dobiega końca, a to znak, że należałoby je pysznie wykorzystać. W dzisiejszym poście maliny wystąpią w obłędnym duecie z ciastem… słodkie Ciasto z malinami i kremem mascarpone European DrukujSkładniki
- szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- na wierzch:
- 400 g malin
- 1 łyżka cukru
- 250 g serka mascarpone
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- łyżka cukru pudru
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Instrukcja
Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec łyżkę cukru. W drugiej misce ucieramy żółtka z pozostałymi 5 łyżkami cukru. W trzeciej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy do sypkich składników białka i żółtka. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowujemy wierzch ciasta: 100 g malin wkładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy 1 łyżkę wody i podgrzewamy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu. Malinowy sos studzimy.
Mascarpone miksujemy przez chwilę z cukrem z prawdziwą wanilią, cukrem pudrem i jogurtem naturalnym.
Pozostałe maliny dzielimy na pół: jedną część rozkładamy na cieście i przykrywamy zmiksowanym serkiem mascarpone. Następnie mascarpone polewamy sosem malinowym. Na wierzchu rozkładamy pozostałe maliny. Ciasto chłodzimy przed podaniem co najmniej 1 godzinę.
Smacznego:)
Notatki
P.S. Przepis pochodzi z magazynu Weranda Country: odrobinę go zmodyfikowałam, dodając do mascarpone jogurt naturalny (który masę czyni lżejszą) i dwa rodzaje cukru.