Dziecinnie prosty i pyszny deser, czyli panna cotta z musem truskawkowym

przez Ajka

Wstyd się przyznać, ale dopiero tydzień temu nauczyłam się przygotowywać deserowy klasyk rodem ze słonecznej Italii. Panna cottę owszem, jadałam w restauracjach, ale jak dotąd nigdy nie zrobiłam jej w domu. A jak się okazuje, jest dziecinnie prosta w przygotowaniu.

To świetny deser na upalne letnie popołudnie (choć u nas wciąż astronomiczna wiosna:)). Jego słodycz świetnie przełamuje kwaskowatość truskawkowego musu. Wystarczy zaledwie kilka minut, by przygotować to cudo. Później trafia ono do lodówki na całą noc, a rano możemy panna cottę już radośnie skonsumować. Albo cierpliwie zaczekać do popołudniowej kawy:)

Za rekomendację dla tego włoskiego deseru niech posłużą słowa mojej koleżanki Małgosi, która podczas zeszłotygodniowych odwiedzin wyznała z rozbrajającą szczerością „Starałam się jeść naprawdę wolno, hihi! Pyszne!”.

PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Wstyd się przyznać, ale dopiero tydzień temu nauczyłam się przygotowywać deserowy klasyk rodem ze słonecznej Italii. Panna cottę… słodkie Dziecinnie prosty i pyszny deser, czyli panna cotta z musem truskawkowym European Drukuj
Porcje: 4
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 250 ml mleka 2 lub 3,2%
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (użyłam Marks & Spencer) lub laska wanilii
  • 70-80 g cukru

 

na mus:

  • 2 szklanki truskawek
  • 1 łyżeczka płynnego miodu (opcjonalnie)

Instrukcja

Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na bok.

Śmietankę, mleko i cukier podgrzewamy w rondelku mieszając trzepaczką, by cukier się rozpuścił. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy (lub ziarenka z laski wanilii, którą razem z pozostałą skorupką dodajemy do rondelka). Gotujemy całość, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Jeśli używamy laski wanilii, na tym etapie wyjmujemy z rondelka skorupkę laski. Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy całość, by żelatyna całkowicie się rozpuściła. Tak powstały płyn przelewamy do ramekinów/miseczek i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie ramekiny umieszczamy w lodówce, na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Nazajutrz truskawki miksujemy na mus. Panna cottę wyjmujemy z ramekinów (jeśli nie chce wyjść, zanurzamy ramekiny do 3/4 na kilka sekund w większej misce z gorącą wodą) i polewamy musem truskawkowym.

Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka