Jadą goście, czyli ciasto jogurtowe z nektarynkami i borówkami

przez Ajka

Sierpień obfituje w naszym domu w gości. Jedni wpadają na kilka godzin, inni na jedną noc, jeszcze inni zostają na kilka dni. Każda taka wizyta to pretekst, by upiec coś słodkiego, w sam raz do popołudniowej kawy. Jest tylko jeden, może dwa warunki: ciasto musi być łatwe i szybkie w przygotowaniu i powinno zawierać owoce sezonowe. Wychodzę z założenia, że latem szkoda czasu na krzątanie się w kuchni, a owoce sezonowe są dostępne tak naprawdę tylko przez krótką chwilę w roku i trzeba to wykorzystać.

Idąc tym tropem, wymyśliłam prosty przepis na ciasto jogurtowe. Dzięki sporej porcji jogurtu greckiego jest puszyste, a mnóstwo borówek i nektarynek sprawia, że mamy poczucie, że… jest zdrowe:) W dodatku wystarczy kilkanaście minut, by je przygotować. Reszta dzieje się sama w piekarniku.

Jeśli zatem jesteście zagonieni, a perspektywa kupna ciasta z cukierni nie bardzo Wam się podoba, sami upieczcie ciasto z dzisiejszego przepisu. Gwarantuję, że gościom, którym podacie porcję będą trzęsły się uszy i niewykluczone, że poproszą o dokładkę:)

CIASTO JOGURTOWE Z NEKTARYNKAMI I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI

Sierpień obfituje w naszym domu w gości. Jedni wpadają na kilka godzin, inni na jedną noc, jeszcze inni zostają na kilka… słodkie Jadą goście, czyli ciasto jogurtowe z nektarynkami i borówkami European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 420 g jogurtu greckiego
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
  • 2 duże nektarynki
  • 1 szklanka borówek amerykańskich

Instrukcja

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy esencję waniliową, olej i jogurt. Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC. Nektarynki myjemy i kroimy w ósemki, borówki myjemy i dokładnie osuszamy na sitku.

Masę przelewamy do żaroodpornej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy nektarynki i borówki.

Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170ºC (lub do suchego patyczka).

Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka