Na rynku mamy wysyp śliwek. Dla wielbicieli tych owoców to prawdziwy raj. Najpierw pojawiły się takie gatunki jak Mieszaniec i Prezydent, potem Stanley, Dąbrowiecka, a teraz na straganach i sklepowych półkach zaczyna królować stara dobra Węgierka.
Mając w zasięgu ręki takie owoce, grzechem byłoby ich nie wykorzystać w kuchni w wersji przetworzonej. Jako, że nie palę się specjalnie do robienia przetworów na zimę, to postanowiłam upiec coś nieskomplikowanego z rzeczonymi śliwkami w roli głównej. Co jest najprostsze? Oczywiście muffiny. Kilkanaście składników, kilkaset obrotów miksera i kilka ruchów ręką i mamy ekspresowy, pyszny słodki wypiek.
Zapraszam na jesienne muffiny pełne pyszności: śliwek, czekolady, migdałów, cynamonu i imbiru.
MUFFINY ZE ŚLIWKAMI, MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ
Ajka Na rynku mamy wysyp śliwek. Dla wielbicieli tych owoców to prawdziwy raj. Najpierw pojawiły się takie gatunki jak… słodkie Jesienne słodkości, czyli łatwe i pyszne muffiny ze śliwkami, migdałami i czekoladą European DrukujSkładniki
suche składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 60 g cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki migdałów drobno zmielonych
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta soli
mokre składniki:
- 130 ml mleka
- 200 ml oleju słonecznikowego
- 1 jajko
dodatki:
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/4 tabliczki białej czekolady
- 4-5 śliwek wypestkowanych i pokrojonych na małe kawałki
Instrukcja
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC. W dużej misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy mokre, a na końcu dodatki. Łączymy (krótko!) całość i przekładamy do papierowych papilotek lub silikonowej formy do 3/4 wysokości.
Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka). Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)