Zamówienie kolejnej rocznej prenumeraty magazynu „Kukbuk” postanowiłam uczcić upieczeniem placka z jabłkami i malinami z dodatkiem lawendy. Część składników potrzebnych do wypieku była w zasięgu ręki: jabłka i maliny pochodziły z bazarku, a lawenda z własnego ogrodu. Nie sądziłam, że ta ostatnia „na żywo” pachnie tak intensywnie. Wąchając perfumy, mydło czy saszetki lawendowe, zawsze byłam przekonana, że producenci przesadzają z intensywnością zapachu i celowo „podkręcają” go. Nic podobnego! Zapach prawdziwej lawendy, dopiero co zerwanej, jest równie obłędny.
A wracając do bohatera dzisiejszego wpisu, to przepis na ciasto pochodzi z internetowego wydania „Kukbuka”. Słodycz duszonych jabłek przełamuje kwaskowata nuta malin, a lawenda sprawia, że smak ciasta jest „nieoczywisty”. Lubię to!:)
PLACEK Z JABŁKAMI, MALINAMI I LAWENDĄ
Ajka Zamówienie kolejnej rocznej prenumeraty magazynu „Kukbuk” postanowiłam uczcić upieczeniem placka z jabłkami i malinami z dodatkiem lawendy. Część składników… słodkie Kukbuk rządzi, czyli placek z jabłkami, malinami i lawendą European DrukujSkładniki
na kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 80 g drobnego cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu greckiego
na nadzienie:
- 1,5 kg antonówek
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- łyżka miodu
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta kardamonu
- 1 łyżka masła
- 120 g malin
- kwiatostan lawendy
Instrukcja
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne kawałki. W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło.
Notatki
P.S. W oryginale składnikiem kruchego ciasta była śmietana – zastąpiłam ją lżejszym jogurtem greckim. Poniżej link do oryginału: http://kukbuk.com.pl/przepis/2203,kruchy-placek-z-duszonymi-jablkami-malinami-i-lawenda