Kukbuk rządzi, czyli placek z jabłkami, malinami i lawendą

przez Ajka

Zamówienie kolejnej rocznej prenumeraty magazynu „Kukbuk” postanowiłam uczcić upieczeniem placka z jabłkami i malinami z dodatkiem lawendy. Część składników potrzebnych do wypieku była w zasięgu ręki: jabłka i maliny pochodziły z bazarku, a lawenda z własnego ogrodu. Nie sądziłam, że ta ostatnia „na żywo” pachnie tak intensywnie. Wąchając perfumy, mydło czy saszetki lawendowe, zawsze byłam przekonana, że producenci przesadzają z intensywnością zapachu i celowo „podkręcają” go. Nic podobnego! Zapach prawdziwej lawendy, dopiero co zerwanej, jest równie obłędny.

A wracając do bohatera dzisiejszego wpisu, to przepis na ciasto pochodzi z internetowego wydania „Kukbuka”. Słodycz duszonych jabłek przełamuje kwaskowata nuta malin, a lawenda sprawia, że smak ciasta jest „nieoczywisty”. Lubię to!:)

PLACEK Z JABŁKAMI, MALINAMI I LAWENDĄ

Zamówienie kolejnej rocznej prenumeraty magazynu „Kukbuk” postanowiłam uczcić upieczeniem placka z jabłkami i malinami z dodatkiem lawendy. Część składników… słodkie Kukbuk rządzi, czyli placek z jabłkami, malinami i lawendą European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

na kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g drobnego cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu greckiego

 

na nadzienie:

  • 1,5 kg antonówek
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • łyżka miodu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżka masła
  • 120 g malin
  • kwiatostan lawendy

Instrukcja

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne kawałki. W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło.

Do masła wrzucamy pokrojone jabłka, zasypujemy cukrem, przyprawami i zalewamy łyżką miodu. Dusimy pod przykryciem do momentu powstania musu jabłkowego, mieszając od czasu do czasu (ok. 1/2h). Studzimy.
Do miski wsypujemy mąki i cukier, dodajemy masło, szybko ucieramy. Dodajemy jajko oraz śmietanę. Ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części, jedną odrobinę większą. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepiamy foremkę, ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy formę do lodówki na 1/2h. Po upływie tego czasu podpiekamy spód przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC.
 
Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na placek nieco większy od formy. Na podpieczony spód wykładamy duszone jabłka, a następnie maliny (maliny najlepiej rozłożyć tak, aby zostawić niewielki margines przy brzegach formy). Posypujemy łyżeczką brązowego cukru. Foremkę nakrywamy rozwałkowanym ciastem, zlepiając delikatnie z podpieczonym już spodem. Wierzch posypujemy lawendą, dociskając delikatnie kwiaty do ciasta. Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180ºC na złoty kolor. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)

 

Notatki

P.S. W oryginale składnikiem kruchego ciasta była śmietana – zastąpiłam ją lżejszym jogurtem greckim.  Poniżej link do oryginału: http://kukbuk.com.pl/przepis/2203,kruchy-placek-z-duszonymi-jablkami-malinami-i-lawenda

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka