Spieszymy się, żeby wykorzystać tegoroczne gruszki, które wciąż jeszcze są w sprzedaży.
Dziś łatwe ciasto na miodzie z dużą ilością tych owoców. Z przepisu wyrwanego z „babskiej” gazetki, który swego czasu wręczyła mi E.:) Przepis zmodyfikowałam, lekko odchudzając go, tzn. zmniejszając ilość cukru i masła oraz nie dodając na wierzch słodkiego syropu. Miejmy wrażenie, że jest dzięki temu zdrowiej;)
Tutaj przeczytacie więcej o tej kulinarnej historii z pociągu relacji Warszawa Centralna – Kraków Główny: O TROPICIELCE PRZEPISÓW I KRUCHEJ TARCIE ZE ŚLIWKAMI
W dzisiejszej sesji towarzyszyła mi moja Bratanica Zosia – zbuntowana degustatorka „na redukcji”, wielbicielka second-handów, posiadaczka glanów i długich palców, którymi swego czasu wygrywała koncerty fortepianowe.
CIASTO NA MIODZIE Z GRUSZKAMI I ORZECHAMI
Ajka Spieszymy się, żeby wykorzystać tegoroczne gruszki, które wciąż jeszcze są w sprzedaży. Dziś łatwe ciasto na miodzie z dużą ilością tych… słodkie Łatwe ciasto z gruszkami i orzechami na miodzie European DrukujSkładniki
- 4 gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 150 g roztopionego w rondelku masła
- 2/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- 100 g orzechów włoskich
Instrukcja
Gruszki kroimy w w ósemki lub ćwiartki i podsmażamy 3-4 minuty na patelni z dodatkiem łyżki wody.
Mąkę mieszamy w misce z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Następnie dodajemy masło, miód, mleko oraz jajko i całość miksujemy do połączenia się składników. Dorzucamy posiekane na kawałki orzechy włoskie i mieszamy masę drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)