A po maju czerwiec. Za oknem sypialni mieszkają słowiki, śpiewają całe dnie bez zmrużenia dzioba! Pracownicy miłości. Co im daje siłę, by z płuc jak dwa listki akacji i z gardeł wielkości koralika dobywać głos tak mocny i donośny, że się powietrze robi uroczyste, a ogrody, nasz i okoliczne, zamieniają się w sale koncertowe? Czy boski duch je przenika? Wykorzystuje tę garsteczkę materii – bo słowik to przecież dwa dekagramy szarego puchu – by się do nas odezwać? Zapowiedzieć nam szczęście lub nieszczęście, smutek po radości i tęsknotę, co zawsze była, świat stworzyła ?*)
Zdarza mi się czasami pracować w nocy, gdy cały dom śpi. Usadawiam się przy stole z laptopem, włączam lampę i robię swoje. Gdy noc jest pogodna, zza okna dochodzą ptasie trele. Odnoszę wrażenie, że wiosną i latem ptaki śpiewają bez ustanku.
Około 2.30 nad ranem zaczyna śpiewać pokląskwa, o trzeciej włączają się słowik i sikorka bogatka. Godzinę później swoje trele rozpoczyna wilga.
Za oknem jest już jasno. Gaszę lampę, zamykam laptopa i idę spać. Przymknę oko choćby na godzinkę, dopóki nie obudzi się moja mała Ptaszyna, która uwielbia wstawać na równe nogi o 6. rano. Przy niej dzwoniec, który zaczyna śpiewać dopiero o siódmej to straszny śpioch;)
.
.
.
Przepis do tego posta „ukradłam”od Agaty z bloga kuchniaagaty.pl, a ona z kolei „ukradła” przepis od mistrza Ottolenghi’ego.
Podobno kradzione nie tuczy;)
*) Anna Janko, Pasja według św. Hanki, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2012
UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM
Ajka Zdarza mi się czasami pracować w nocy, gdy cały dom śpi. Usadawiam się przy stole z laptopem, włączam lampę i robię… słodkie Nocni pieśniarze i ucierane ciasto z rabarbarem European DrukujSkładniki
- 185 g mąki pszennej tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- duża szczypta soli
- 160 g miękkiego masła
- 180 g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
do kruszonki:
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
na wierzch:
- 4 łodygi rabarbaru lub szklanka dowolnych owoców (mogą być mrożone)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Instrukcja
W dużej misce miksujemy na puszystą masę masło z cukrem i esencją waniliową. W czasie miksowania do masy wbijamy po jednym jajku. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy do połączenia składników.
Masę (pozostawiając 3 łyżki na dnie miski) przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Rabarbar mieszamy z mąką ziemniaczaną i rozkładamy równomiernie na cieście. Do pozostałych 3 łyżek ciasta dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i wylewamy na owoce. Posypujemy cukrem.
Ciasto pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Studzimy na kratce kuchennej. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Notatki
Wg przepisu z www.kuchniaagaty.pl z moimi modyfikacjami