Nocni pieśniarze i ucierane ciasto z rabarbarem

przez Ajka

A po maju czerwiec. Za oknem sypialni mieszkają słowiki, śpiewają całe dnie bez zmrużenia dzioba! Pracownicy miłości. Co im daje siłę, by z płuc jak dwa listki akacji i z gardeł wielkości koralika dobywać głos tak mocny i donośny, że się powietrze robi uroczyste, a ogrody, nasz i okoliczne, zamieniają się w sale koncertowe? Czy boski duch je przenika? Wykorzystuje tę garsteczkę materii – bo słowik to przecież dwa dekagramy szarego puchu – by się do nas odezwać? Zapowiedzieć nam szczęście lub nieszczęście, smutek po radości i tęsknotę, co zawsze była, świat stworzyła ?*)

Zdarza mi się czasami pracować w nocy, gdy cały dom śpi. Usadawiam się przy stole z laptopem, włączam lampę i robię swoje. Gdy noc jest pogodna, zza okna dochodzą ptasie trele. Odnoszę wrażenie, że wiosną i latem ptaki śpiewają bez ustanku.

Około 2.30 nad ranem zaczyna śpiewać pokląskwa, o trzeciej włączają się słowik i sikorka bogatka. Godzinę później swoje trele rozpoczyna wilga.

Za oknem jest już jasno. Gaszę lampę, zamykam laptopa i idę spać. Przymknę oko choćby na godzinkę, dopóki nie obudzi się moja mała Ptaszyna, która uwielbia wstawać na równe nogi o 6. rano. Przy niej dzwoniec, który zaczyna śpiewać dopiero o siódmej to straszny śpioch;)

.

.

.

Przepis do tego posta „ukradłam”od Agaty z bloga kuchniaagaty.pl, a ona z kolei „ukradła” przepis od mistrza Ottolenghi’ego.

Podobno kradzione nie tuczy;)

 

*) Anna Janko, Pasja według św. Hanki, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2012

UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM

Zdarza mi się czasami pracować w nocy, gdy cały dom śpi. Usadawiam się przy stole z laptopem, włączam lampę i robię… słodkie Nocni pieśniarze i ucierane ciasto z rabarbarem European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 185 g mąki pszennej tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
  • duża szczypta soli
  • 160 g miękkiego masła
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej

 

do kruszonki:

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

 

na wierzch:

  • 4 łodygi rabarbaru lub szklanka dowolnych owoców (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Instrukcja

W dużej misce miksujemy na puszystą masę masło z cukrem i esencją waniliową. W  czasie miksowania do masy wbijamy po jednym jajku. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy do połączenia składników.

Masę (pozostawiając 3 łyżki na dnie miski) przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Rabarbar mieszamy z mąką ziemniaczaną i rozkładamy równomiernie na cieście. Do pozostałych 3 łyżek ciasta dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i wylewamy na owoce. Posypujemy cukrem.

Ciasto pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Studzimy na kratce kuchennej. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Notatki

Wg przepisu z www.kuchniaagaty.pl z moimi modyfikacjami

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka