O uprawie organicznych pomarańczy. A na deser ciasto jogurtowo-pomarańczowe

przez Ajka

Po drugiej stronie barykady mamy organiczne pomarańcze z ekologicznych upraw. Takich, jak te zrzeszone w sieci InCampagna (o oliwie i suszonych pomidorach stamtąd pisałam tutaj: https://gazdowanie.wordpress.com/2014/06/13/prodotto-italiano/ )

Tam plantatorzy stosują organiczny obornik, ręcznie podcinają gałęzie, zrezygnowali z opryskiwania drzewek pomarańczowych, w zamian na plantację wprowadzili drób (zjada insekty) i świnie (spulchniają glebę). Ci producenci uprawiają owoce zgodnie z rytmem dojrzewania kolejnych odmian pomarańczy.  Dzięki temu niemal przez okrągły rok robotnicy mają pracę na plantacji. I co istotne, sprzedaż naturalnie dojrzałych owoców odbywa się bezpośrednio, bez łańcuszka handlarzy i pośredników.

A na koniec zdradzę Wam mały sekret: najsłodsze odmiany pomarańczy to te z tzw. pępkiem (odmiana Naveline). Sprawdźcie, a poczujecie różnicę:)

Korzystałam z tekstu Bartka Kieżuna Tam, gdzie rosną pomarańcze w 13 numerze „Kukbuka”

CIASTO JOGURTOWO-POMARAŃCZOWE

Po drugiej stronie barykady mamy organiczne pomarańcze z ekologicznych upraw. Takich, jak te zrzeszone w sieci InCampagna (o oliwie i suszonych pomidorach… słodkie O uprawie organicznych pomarańczy. A na deser ciasto jogurtowo-pomarańczowe European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 360 g jogurtu greckiego (czyli 2 opakowania po 180g)
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • otarta skórka z 1 pomarańczy niewoskowanej oraz sok

 

na krem:

  • 1 serek jogurtowy typu Piątnica
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • kilka kropli esencji waniliowej

Instrukcja

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę, następnie dodajemy skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy, olej i jogurt. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i delikatnie łączymy wszystkie składniki (krótko!). Ciasto umieszczamy w żaroodpornej formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez ok. 40 minut
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy krem: serek miksujemy z cukrem pudrem, sokiem z pomarańczy i esencją waniliową. Wierzch ciasta smarujemy kremem.
Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka