Obłędna angielska tarta cytrynowa z bezą

przez Ajka

Mam słabość do cytrynowych ciast i cytrynowych nadzień. Uwielbiam magdalenki z cytrynowym kremem i super proste ciasto cytrynowe, które jak wieść niesie podają gościom na śniadanie w Hotelu Waldorf Astoria w Nowym Jorku. Skoro takim uczuciem darzę cytrynowe dodatki, to nie musiało minąć zbyt dużo czasu, bym pokusiła się o upieczenie angielskiej tarty cytrynowej z bezą. Przepis pochodzi z książki Mary Berry & Lucy Young Cook up a feast, o której pisałam już wcześniej.

W oryginale tarta zwie się lemon meringue pie, co już samo w sobie nadaje jej angielskiej wytworności i sznytu;) Przyznam, że idealne maślane kruche ciasto, aksamitne cytrynowe nadzienie i lekko podpieczona beza tworzą obłędną kompozycję smakową. Cytrynowe nadzienie podczas przygotowywania pod wpływem temperatury zmienia swoją konsystencję: staje się rozkosznie gładkie i wspaniale pachnie.

Tak, jak w przypadku poprzedniego ciasta z tej książki (marchewkowego), zredukowałam ilość cukru i użyłam trzcinowego. W mniejszej proporcji jest nadal wystarczająco słodkie. Wygląda na to, że Brytyjczycy przesadzają z cukrem;)

ANGIELSKA TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ /LEMON MERINGUE PIE/

Mam słabość do cytrynowych ciast i cytrynowych nadzień. Uwielbiam magdalenki z cytrynowym kremem i super proste ciasto cytrynowe, które jak… słodkie Obłędna angielska tarta cytrynowa z bezą European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

na kruche ciasto:

  • 225 g mąki pszennej
  • 175 g zimnego masła
  • 40 g drobnego cukru (w oryginale 45g)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka wody

 

na nadzienie cytrynowe:

  • skórka otarta i sok z 6 cytryn niewoskowanych
  • 65 g mąki kukurydzianej
  • 450 ml wody
  • 150 g cukru trzcinowego (w oryginale 250 g)
  • 6 żółtek

 

na pianę:

  • 4 białka (użyłam 6)
  • 100 g cukru trzcinowego (w oryginale 225 g)
  • 2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej

Instrukcja

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, po czym owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce co najmniej przez 1/2h.

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do pieczenia (wysmarowaną masłem i ewentualnie bułką tartą). Ciasto pieczemy ok. 15 minut, aż nabierze złotego koloru.

Przygotowujemy nadzienie cytrynowe: skórkę i sok z cytryn mieszamy z mąką kukurydzianą. Następnie miksujemy żółtka i cukier na białą, puszystą masę. W średnim garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej cytrynowo-kukurydzianą miksturę, gotujemy mieszając ok. 1 minuty, a następnie dodajemy utarte z cukrem żółtka. Ciągle mieszając, gotujemy masę na małym ogniu przez 3-4 minuty. Masa powinna stać się gęsta i jednolita. Odstawiamy garnek z ognia, by masa nieco przestygła.

Na upieczone kruche ciasto wylewamy nadzienie cytrynowe i podpiekamy całość ok. 5 minut w temperaturze 180ºC. W tym czasie ubijamy pianę z białek, cukru, pod koniec ubijania dodajemy mąkę kukurydzianą. Piana musi być bardzo sztywna. Następnie wyjmujemy tartę z piekarnika i łyżką nakładamy na wierzch pianę z białek.

Ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut w temperaturze 180ºC.

Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka