Agrest w kuchni niezmiennie kojarzy mi się z kompotem z agrestu, porzeczek i innych „działkowych” skarbów. Ale ponieważ nie jestem fanką obłędnie słodkich napojów rodem z babcinej spiżarni, stwierdziłam, że opakowanie agrestu, które wylądowało na kuchennym blacie po zeszłotygodniowych zakupach, warto spożytkować „nadziewając” nim ciasto.
Szperam w Internecie i dowiaduję się, że ta niepozorna roślin ma aż 1,5 tysiąca odmian. Jeśli zaś mowa o wartościach odżywczych agrestu, to jest on doskonałym źródłem pektyn, żelaza, witaminy C, PP, B1 i A.
Dzisiejsza propozycja to proste ucierane ciasto na bazie jogurtu greckiego (co nadaje mu puszystości i lekkości) z dodatkiem sporej ilości agrestu. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu
CIASTO AGRESTOWO-JOGURTOWE Z CYTRYNOWĄ NUTĄ
Ajka Agrest w kuchni niezmiennie kojarzy mi się z kompotem z agrestu, porzeczek i innych „działkowych” skarbów. Ale ponieważ nie jestem fanką obłędnie słodkich… słodkie Pora na agrest, czyli ciasto agrestowo-jogurtowe z cytrynową nutą European DrukujSkładniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- ok. 400 g jogurtu greckiego
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny niewoskowanej
- 2 szklanki agrestu, umytego, obranego z szypułek
Instrukcja
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę, następnie dodajemy sok z cytryny, olej i jogurt. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i delikatnie łączymy wszystkie składniki (krótko!).
Ciasto umieszczamy w żaroodpornej formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180° C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).
Po ostudzeniu, ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)