Pora na agrest, czyli ciasto agrestowo-jogurtowe z cytrynową nutą

przez Ajka

Agrest w kuchni niezmiennie kojarzy mi się z kompotem z agrestu, porzeczek i innych „działkowych” skarbów. Ale ponieważ nie jestem fanką obłędnie słodkich napojów rodem z babcinej spiżarni, stwierdziłam, że opakowanie agrestu, które wylądowało na kuchennym blacie po zeszłotygodniowych zakupach, warto spożytkować „nadziewając” nim ciasto.

Szperam w Internecie i dowiaduję się, że ta niepozorna roślin ma aż 1,5 tysiąca odmian. Jeśli zaś mowa o wartościach odżywczych agrestu, to jest on doskonałym źródłem pektyn, żelaza, witaminy C, PP, B1 i A.

Dzisiejsza propozycja to proste ucierane ciasto na bazie jogurtu greckiego (co nadaje mu puszystości i lekkości) z dodatkiem sporej ilości agrestu. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu 🙂

CIASTO AGRESTOWO-JOGURTOWE Z CYTRYNOWĄ NUTĄ

Agrest w kuchni niezmiennie kojarzy mi się z kompotem z agrestu, porzeczek i innych „działkowych” skarbów. Ale ponieważ nie jestem fanką obłędnie słodkich… słodkie Pora na agrest, czyli ciasto agrestowo-jogurtowe z cytrynową nutą European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • ok. 400 g jogurtu greckiego
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny niewoskowanej
  • 2 szklanki agrestu, umytego, obranego z szypułek

Instrukcja

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę, następnie dodajemy sok z cytryny, olej i jogurt. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i delikatnie łączymy wszystkie składniki (krótko!).

Ciasto umieszczamy w żaroodpornej formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180° C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).

Po ostudzeniu, ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka