Prezent od serca: ręcznie robione trufle czekoladowe

przez Ajka

Jeśli firma kurierska wciąż nie dowiozła Wam zamówionego prezentu dla kogoś bliskiego, a księgarnia internetowa poinformowała o wyczerpanym nakładzie wypatrzonej książki, pamiętajcie, że wciąż macie szansę na wręczenie niebanalnego prezentu.

Tym podarkiem mogą być własnoręcznie wykonane ciasteczka, dżemy albo chutney.

Mogą być też ręcznie robione trufle. Z gorzkiej i ciemnej jak noc czekolady, z dodatkiem ulubionego alkoholu. Ich przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 40 minut, a radość na twarzy obdarowanej osoby będzie w tym przypadku bezcenna:)

TRUFLE CZEKOLADOWE Z RUMEM

Jeśli firma kurierska wciąż nie dowiozła Wam zamówionego prezentu dla kogoś bliskiego, a księgarnia internetowa poinformowała o wyczerpanym nakładzie… słodkie Prezent od serca: ręcznie robione trufle czekoladowe European Drukuj
Porcje: 40 szt.
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady (2 o zawartości 70% kakao, 1 o zawartości 90% kakao)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 2 łyżki rumu
  • kakao i garść posiekanych orzechów włoskich do obtoczenia trufli

Instrukcja

Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Śmietankę podgrzewamy w rondelku i gdy będzie bardzo gorąca dodajemy do niej czekoladę. Mieszamy, aż masa będzie jednorodna i gładka. Następnie dodajemy masło, mieszamy do połączenia się z masą, na końcu wlewamy rum.

Rondelek wstawiamy na 20-30 minut do zamrażalnika, by czekoladowa masa stężała (ale nie zastygła na kamień). Po tym czasie wyjmujemy rondelek z zamrażalnika, nabieramy łyżeczką małe porcje masy i ręcznie formujemy okrągłe trufle. Część trufli obtaczamy w kakao, pozostałą część w orzechach. Przed wręczeniem/skonsumowaniem trufle chłodzimy w lodówce.

Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka