Minął rok. W ciągu tych dwunastu miesięcy powinnam była nosić na okrągło jeden z tych T-shirtów, które widziałam w Internecie. Koszulki z napisem I produce milk. What’s your superpower?
Za nami milowy krok w rozwoju małego człowieka.
Za nami kilkanaście wieczorów, gdy Zuza płakała z bólu, a ja razem z nią z bezsilności. Aż wreszcie pomogły kropelki na kolkę jelitową i wieczory znowu były spokojne.
Za nami godziny przytulania, kołysania i śpiewania kołysanek, harcerskich szlagierów, słowackich piosenek i przyśpiewek góralskich.
Za nami pierwsze ekwilibrystyczne występy począwszy od samodzielnego siadania, poprzez stanie przy barierkach i meblach, po pierwsze samodzielne kroki (a po nich spektakularne bach! na pupę).
Wreszcie, za nami pierwsze słowa: bla bla, brum brum, dada, i to najbardziej wyczekiwane: mama.
Pierwsze urodziny Zuzy świętowaliśmy niemal trzy tygodnie temu.
Zjechali się goście, a ja kilkanaście godzin wcześniej szalałam w swoim żywiole. Był obiad, a po nim przekąski i ciasto. I, rzecz jasna, tort urodzinowy. Super zdrowy, bo Zuz musiała przecież spróbować pierwszego w życiu ciasta. A tort był pełen dobra: bananów, malin, borówek, mleka kokosowego, syropu klonowego czy cukru kokosowego.
Ale tym razem nie podam Wam przepisu na tort, lecz na wilgotne, pachnące mlecznymi krówkami ciasto. W sam raz na weekend. Do niespiesznej kawy.
CIASTO KRÓWKOWO-MARCHWIOWE
Ajka Minął rok. W ciągu tych dwunastu miesięcy powinnam była nosić na okrągło jeden z tych T-shirtów, które widziałam w Internecie.… słodkie Rok za nami i ciasto krówkowo-marchwiowe na weekend European DrukujSkładniki
- 10 krówek
- 3 łyżki mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii
- 1 szklanka startej marchewki (czyli z 1 dużej marchewki)
- 4 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- na wierzch:
- cukier puder
- migdały w płatkach
Instrukcja
Krówki zalewamy mlekiem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy. Dodajemy śmietanę, jajko, cukier, olej i wanilię oraz marchew. Mieszając, wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą.
Ciasto przekładamy do żaroodpornej formy, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180ºC.
Ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego:)
Notatki
Wg przepisu z Weranda Country, luty 2017, z moimi modyfikacjami