Rude Baśki i ciasto orzechowe

przez Ajka

Sobota. Obudziłam się o 6:30. Wracając z łazienki zauważyłam, że gałęzie dwóch dorodnych smreków (czyli świerków po góralsku:)) za oknem mocno się bujają, choć nie było wiatru. Po drzewach ganiały się… dwie rude wiewiórki. Wielbicielki porannej zabawy w berka.

Przypomniało mi się, że mieszkając w naszym pierwszym domu w Zakopanem, niedaleko Wielkiej Krokwi, w pewnym okresie baśki były stałymi bywalczyniami. Schodziły się z całej okolicy, to był ich punkt zborny i darmowa jadłodajnia na tzw. Parcelach Urzędniczych (dziś tej nazwy już chyba nikt nie pamięta…).

Przychodziły rude, czarne, brązowe, niektóre z filuternymi pędzelkami na uszach. Jedne mniej, inne bardziej odważne. Bywały „bezczelne” osobniki, które właziły do kuchni przez lufcik i skakały po meblach, co czasem kończyło się rozbiciem wazonu lub innej ceramicznej skorupy rodem z fabryki we Włocławku (co doprowadzało moją Mamę do rozpaczy).

Rodzice dokarmiali wiewiórki orzechami, a one czasem dawały się odrobinę oswoić. Te odważniejsze nie bały się jeść z ręki, a jedna ruda baśka, wyjątkowo odważna (zapewne wiewiórczy głodomor), nawet wskakiwała mi na kolana, by dostać orzeszka. Oczywiście na ten moment musiałam zastygać w bezruchu, by jej nie spłoszyć. Bywało, że wiewiórki czasem ginęły pod kołami samochodów, przebiegając przez ulicę, ale nawet to nie przeszkodziło im w odwiedzinach jadłodajni na Żeromskiego.

Historia z wielbicielkami orzechów natchnęła mnie, by upiec łatwe ciasto z orzechami, czekoladą i jeżynami. W sam raz na poprawę humoru w szare, jesienne popołudnie.

CIASTO ORZECHOWE Z JEŻYNAMI

Sobota. Obudziłam się o 6:30. Wracając z łazienki zauważyłam, że gałęzie dwóch dorodnych smreków (czyli świerków po góralsku:)) za oknem mocno się bujają,… słodkie Rude Baśki i ciasto orzechowe European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 200 g masła
  • 100 g + 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g miodu
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 3 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 250 g jeżyn (mogą być mrożone)
  • 50 g orzechów laskowych, zmielonych

Instrukcja

W garnuszku roztapiamy masło, miód i 100 g cukru trzcinowego. Studzimy.

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, czekoladę, orzechy. W osobnej misce ubijamy jajka z 50 g cukru, dodajemy mleko i cukier waniliowy. Łączymy z roztopionym masłem i mieszanką mąki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy delikatnie masłem. Do tortownicy wlewamy ciasto, na wierzchu układamy jeżyny. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 190°C, następnie zmniejszamy do 170°C i dopiekamy jeszcze ok. 20 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto upiekło się. Studzimy w wyłączonym, uchylonym piekarniku.

Smacznego:)

Notatki

P.S. Przepis pochodzi z książki „White Plate. Słodkie” Elizy Mórawskiej. Jest to bardzo łatwe ciasto, jedno z pierwszych, które wypróbowałam po zakupie książki.

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka