Świąteczny przysmak Jurka, czyli śledzie z curry, porem i kaparami

przez Ajka

Oto śledzie, które przehandlowałam za instalację światła nad moją wyspą kuchenną:)

Ale od początku. W naszym domu jestem drugą (po Mamie) producentką śledziowych wynalazków. Mama, która sama szczerze nie cierpi śledzi, przygotowuje Tacie tradycyjne śledziowe przysmaki, jak np. śledzie pod śmietanowo-cebulową pierzynką. Ja eksperymentuję i w temacie śledzi czerpię garściami z kulinarnego bogactwa Sieci.

Na fali mojego zauroczenia mieszanką przypraw curry, rok temu znalazłam na blogu Lorentyny przepis na skandynawskie śledzie z curry i kaparami. Od tego czasu raczę mężczyzn w naszej rodzinie takimi właśnie śledziami. A jakiś czas temu obiecałam mojemu Tacie – wielbicielowi śledzi – całe dwa duże słoiki tych śledzików w podziękowaniu za zainstalowanie w mojej kuchni dodatkowego oświetlenia nad wyspą. Powiem Wam, że było warto:)

Jak każde śledzie i te muszą się przegryźć, przemacerować. Jutro jest ostatni moment, by przygotować je na nadchodzącą Wigilię.

ŚLEDZIE Z CURRY, POREM I KAPARAMI

Oto śledzie, które przehandlowałam za instalację światła nad moją wyspą kuchenną:) Ale od początku. W naszym domu jestem drugą (po Mamie) producentką… bez glutenu Świąteczny przysmak Jurka, czyli śledzie z curry, porem i kaparami European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 1 opakowanie śledzi matjasów (użyłam Lisnera 220 g w oleju)
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 płaska łyżeczka mieszanki przypraw curry
  • ćwiartka małego obranego jabłka
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
  • 4 łyżki majonezu (użyłam Kieleckiego)
  • 1,5 łyżeczki posiekanego koperku
  • 1/3 łyżeczki płynnego miodu
  • 1/3 łyżeczki soku z cytryny
  • pieprz świeżo  mielony

Instrukcja

Śledzie kroimy na niewielkie kawałki (na kęs), odkładamy na talerzyk.

Pora kroimy w cienkie półplasterki, przekładamy do miski. Następnie dodajemy do miski kapary, curry, posiekane drobno jabłko, koperek, śmietanę i majonez. Dodajemy do smaku miód, cytrynę i świeżo mielony pieprz. Mieszamy całość. Do tak przygotowanego sosu dodajemy śledzie, mieszamy delikatnie, by sos pokrył ryby. Całość przekładamy do słoików i dajemy się śledziom przegryźć przez 2-3 dni przed podaniem.

Smacznego:)

Notatki

Wg przepisu z bloga http://pistachio-lo.blogspot.com z moimi modyfikacjami

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka