Kupiłam na rynku pierwsze w tym roku morele. Są odrobinę twarde, ale i te nadają się do ciasta, jeśli najdzie Was ochota na popołudniową słodycz przełamaną kwaskowatą nutą pieczonych moreli. Wielbiciele nabiału również znajdą w tej tarcie coś dla siebie: dominujący twaróg „podkręcony” odrobiną prawdziwej wanilii.
TARTA TWAROGOWO-MORELOWA
Ajka Kupiłam na rynku pierwsze w tym roku morele. Są odrobinę twarde, ale i te nadają się do ciasta, jeśli najdzie Was ochota na popołudniową… słodkie Tarta twarogowo-morelowa European DrukujSkładniki
na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 100 g zimnego masła
- 1/3 szklanki cukru
- jajko
- szczypta soli
na nadzienie:
- 300 g twarogu (może być półtłusty)
- 1/2 kg dojrzałych moreli
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka starta z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- cukier puder do posypania wierzchu
Instrukcja
Przesianą mąkę wsypujemy na stolicę, dodajemy zimne masło, cukier, jajko i sól. Całość dokładnie siekamy. Szybko zagniatamy ciasto, po czym zawijamy w folię i umieszczamy je na co najmniej 1/2h w lodówce (lub na kwadrans w zamrażalniku).
Przygotowujemy nadzienie: twaróg przekładamy do dużej miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, jogurt, oba rodzaje cukru, szczyptę soli, jajka, skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto rozkładamy w formie do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut aż do zrumienienia wierzchu. Wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy.
Morele kroimy na pół i pestkujemy.
Nadzienie wlewamy na podpieczony spód i dekorujemy morelami.
Ciasto pieczemy przez ok. 40-45 minut w temperaturze 190°C (200°C z termoobiegiem).
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego:)