Tarta z gruszkami, ricottą i marcepanem

przez Ajka

W każdy weekend piekę ciasto, aby umilić nam popołudniowe posiady z kawą, bo jak ktoś kiedyś trafnie to ujął „do kawy zawsze musi być coś słodkiego”.

Dzisiejsza propozycja to połączenie sezonowych plonów, czyli miękkich gruszek typu konferencja z „rozpustnym” marcepanem i delikatną ricottą. Dzięki tej ostatniej nadzienie rozpływa się w ustach, a słodycz wypieku sprawia, że chcemy… drugą filiżankę kawy, by bezkarnie zjeść kolejny kawałek:)

TARTA Z GRUSZKAMI, RICOTTĄ I MARCEPANEM

W każdy weekend piekę ciasto, aby umilić nam popołudniowe posiady z kawą, bo jak ktoś kiedyś trafnie to ujął „do… słodkie Tarta z gruszkami, ricottą i marcepanem European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wody

 

na nadzienie:

  • 1 opakowanie sera ricotta
  • 3 gruszki
  • 100 g marcepanu
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 150 g śmietany kremówki (36%)

Instrukcja

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, po czym formujemy je w kulę i chowamy do lodówki na 1/2h.

Przygotowujemy nadzienie: gruszki obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim formę do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok. 15 minut, aż wierzch się zezłoci.

W misce umieszczamy: marcepan porwany na małe kawałki, kremówkę, cukier, ricottę, następnie wbijamy jajka i miksujemy całość do połączenia składników.

Podpieczone kruche ciasto studzimy na kratce kuchenne. Następnie wylewamy na nie 1/2 masy serowo-jajecznej, kładziemy plasterki gruszek i polewamy pozostałą masą.

Tartę pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego:)

Notatki

P.S. Przepis pochodzi z zeszłorocznego wydania magazynu „Weranda Country”. Zmniejszyłam ilość cukru i marcepanu w stosunku do oryginalnego przepisu.

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka