Technik hotelarstwa poleca, czyli ciasto cytrynowe z Hotelu Waldorf-Astoria

przez Ajka

Dziś serwujemy słodki wypiek prosto z nowojorskiego Hotelu Waldorf-Astoria:)

Przepis pochodzi z książki kucharskiej szefa kuchni tegoż hotelu, Johna Doherty. W nowojorskim Waldorf-Astoria wymyślono także sałatkę o tej samej nazwie, w której składzie znajdziemy jabłko, seler i orzechy włoskie. To połączenie składników to również jeden z klasyków gatunku.

Wróćmy jednak do gwiazdy dzisiejszego posta: to cytrynowe cudo zwie się śniadaniowym ciastem cytrynowym podawanym do porannej kawy. Wypiek jest szybki w przygotowaniu, a składniki nieskomplikowane, w zasadzie dostępne od ręki w sklepiku za rogiem.

Chrupiąca skórka, w środku cudownie cytrynowe, lekkie ciasto. Wierzch pokryty cytrynowym lukrem lub po prostu posypany cukrem pudrem.

Czego chcieć więcej..?

CIASTO CYTRYNOWE Z HOTELU WALDORF-ASTORIA

Dziś serwujemy słodki wypiek prosto z nowojorskiego Hotelu Waldorf-Astoria:) Przepis pochodzi z książki kucharskiej szefa kuchni tegoż hotelu,… słodkie Technik hotelarstwa poleca, czyli ciasto cytrynowe z Hotelu Waldorf-Astoria European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 4.0/5
( 2 oceny )

Składniki

  • 1 i ½ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • ½ szklanki jogurtu greckiego lub śmietany 22%
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • skórka starta z 3 niewoskowanych cytryn
  • 6 łyżek rozpuszczonego, przestudzonego masła

Instrukcja

Piekarnik nagrzewamy do 175ºC.

Mąkę mieszamy w misce z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy roztrzepane jajka i miksujemy na wolnych obrotach aż masa będzie gładka. W osobnej misce łączymy jogurt/śmietanę z masłem i sokiem z cytryny. Dodajemy je do masy i łączymy całość do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Ciasto pieczemy ok. 60 minut. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem z dodatkiem soku z cytryny.
Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka