Dziś serwujemy słodki wypiek prosto z nowojorskiego Hotelu Waldorf-Astoria:)
Przepis pochodzi z książki kucharskiej szefa kuchni tegoż hotelu, Johna Doherty. W nowojorskim Waldorf-Astoria wymyślono także sałatkę o tej samej nazwie, w której składzie znajdziemy jabłko, seler i orzechy włoskie. To połączenie składników to również jeden z klasyków gatunku.
Wróćmy jednak do gwiazdy dzisiejszego posta: to cytrynowe cudo zwie się śniadaniowym ciastem cytrynowym podawanym do porannej kawy. Wypiek jest szybki w przygotowaniu, a składniki nieskomplikowane, w zasadzie dostępne od ręki w sklepiku za rogiem.
Chrupiąca skórka, w środku cudownie cytrynowe, lekkie ciasto. Wierzch pokryty cytrynowym lukrem lub po prostu posypany cukrem pudrem.
Czego chcieć więcej..?
CIASTO CYTRYNOWE Z HOTELU WALDORF-ASTORIA
Ajka Dziś serwujemy słodki wypiek prosto z nowojorskiego Hotelu Waldorf-Astoria:) Przepis pochodzi z książki kucharskiej szefa kuchni tegoż hotelu,… słodkie Technik hotelarstwa poleca, czyli ciasto cytrynowe z Hotelu Waldorf-Astoria European DrukujSkładniki
- 1 i ½ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- ½ szklanki jogurtu greckiego lub śmietany 22%
- 4 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z 3 niewoskowanych cytryn
- 6 łyżek rozpuszczonego, przestudzonego masła
Instrukcja
Piekarnik nagrzewamy do 175ºC.
Mąkę mieszamy w misce z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy roztrzepane jajka i miksujemy na wolnych obrotach aż masa będzie gładka. W osobnej misce łączymy jogurt/śmietanę z masłem i sokiem z cytryny. Dodajemy je do masy i łączymy całość do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Ciasto pieczemy ok. 60 minut. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem z dodatkiem soku z cytryny.
Smacznego:)