Truskawkowa poezja i biszkopt z truskawkami

przez Ajka

Parafrazując księdza Twardowskiego należałoby zakrzyknąć „Spieszmy się jeść truskawki, tak szybko się kończą!”:)

Dziennie pałaszujemy jakiś kilogram tych pysznych sezonowych owoców. W koktajlu na bazie kefiru (czasem z dodatkiem łyżki miodu), ostatnio w postaci musu truskawkowo-jogurtowego do polania pierogów z serem. A kilka dni temu wymyśliłam, że upiekę ciasto z truskawkami. Wybór padł na biszkopt, szybki i łatwy w przygotowaniu. Wykorzystałam przepis na ciasto z książki „O jabłkach” Elizy Mórawskiej, o której pisałam tutaj: JABŁKOWYCH WARIACJI CIĄG DALSZY. BISZKOPT Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Zamiast jabłek z cynamonem na wierzchu ciasta wylądowały truskawki, które posypałam cukrem trzcinowym. Tym razem ilość cukru w cieście zmniejszyłam do 150 g, natomiast wierzch posypałam obficie, bo aż czterema łyżeczkami cukru. Biszkopt najlepiej smakuje tego samego dnia, wystudzony, z filiżanką dobrej herbaty.

Cieszmy się truskawkami, bo za chwilę znikną…

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

Parafrazując księdza Twardowskiego należałoby zakrzyknąć „Spieszmy się jeść truskawki, tak szybko się kończą!”:) Dziennie pałaszujemy jakiś kilogram… słodkie Truskawkowa poezja i biszkopt z truskawkami European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 4 jajka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu
  • 300-400 g truskawek
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego do posypania wierzchu ciasta
  • opcjonalnie cukier puder

Instrukcja

Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na grube plasterki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC.

Jajka miksujemy z cukrem trzcinowym. Następnie dodajemy do jajek olej, wodę i ocet, a na samym końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki i posypujemy je pozostałym cukrem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka