Parafrazując księdza Twardowskiego należałoby zakrzyknąć „Spieszmy się jeść truskawki, tak szybko się kończą!”:)
Dziennie pałaszujemy jakiś kilogram tych pysznych sezonowych owoców. W koktajlu na bazie kefiru (czasem z dodatkiem łyżki miodu), ostatnio w postaci musu truskawkowo-jogurtowego do polania pierogów z serem. A kilka dni temu wymyśliłam, że upiekę ciasto z truskawkami. Wybór padł na biszkopt, szybki i łatwy w przygotowaniu. Wykorzystałam przepis na ciasto z książki „O jabłkach” Elizy Mórawskiej, o której pisałam tutaj: JABŁKOWYCH WARIACJI CIĄG DALSZY. BISZKOPT Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Zamiast jabłek z cynamonem na wierzchu ciasta wylądowały truskawki, które posypałam cukrem trzcinowym. Tym razem ilość cukru w cieście zmniejszyłam do 150 g, natomiast wierzch posypałam obficie, bo aż czterema łyżeczkami cukru. Biszkopt najlepiej smakuje tego samego dnia, wystudzony, z filiżanką dobrej herbaty.
Cieszmy się truskawkami, bo za chwilę znikną…
BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI
Ajka Parafrazując księdza Twardowskiego należałoby zakrzyknąć „Spieszmy się jeść truskawki, tak szybko się kończą!”:) Dziennie pałaszujemy jakiś kilogram… słodkie Truskawkowa poezja i biszkopt z truskawkami European DrukujSkładniki
- 4 jajka
- 150 g cukru trzcinowego
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu
- 300-400 g truskawek
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego do posypania wierzchu ciasta
- opcjonalnie cukier puder
Instrukcja
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na grube plasterki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC.
Jajka miksujemy z cukrem trzcinowym. Następnie dodajemy do jajek olej, wodę i ocet, a na samym końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki i posypujemy je pozostałym cukrem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)