Zimowa słodycz, czyli placek pomarańczowy z cytrusowym lukrem

przez Ajka

W Sieci mam swoje ulubione blogi kulinarne, na które regularnie zaglądam. Inspirują mnie nie tylko przepisy tam zamieszczane, ale również zdjęcia autorstwa blogerek. Ciekawy, inspirujący blog zawsze rodzi się z pasji. Myślę, że wytrawnego blogera, który kocha, to co robi, można zwykle poznać właśnie po zamieszczanych na stronie zdjęciach.

Zwykle każda z blogerek kulinarnych ma swój styl fotografowania. Na ów styl składa się chociażby światło, którym operuje podczas wykonywania zdjęć. Albo rekwizyty, których używa. Blogi, które mają kilkadziesiąt tysięcy polubień mogą stanowić świetną inspirację dla początkujących blogerek, takich jak ja:)

Dzisiaj proponuję Wam przepis pochodzący z jednego z moich ulubionych blogów. Strawberriesfrompoland.blogspot.com to nie tylko klimatyczne zdjęcia, ale również świetne teksty. No i oczywiście pyszne kulinarne przepisy. Wybrałam jeden z nich: na placek pomarańczowy z cytrusowym lukrem. Ten wypiek kojarzy mi się z zimą, smak ciasta jest rozgrzewający i krzepiący. A do tego udało mi się zrobić kilka ujęć, które wyglądają jak wykonane w sepii. Zapraszam!

PLACEK POMARAŃCZOWY Z CYTRUSOWYM LUKREM

W Sieci mam swoje ulubione blogi kulinarne, na które regularnie zaglądam. Inspirują mnie nie tylko przepisy tam zamieszczane, ale również zdjęcia… słodkie Zimowa słodycz, czyli placek pomarańczowy z cytrusowym lukrem European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 2 pomarańcze
  • cytryna
  • 175 g cukru trzcinowego
  • 175 g masła plus ekstra do wysmarowania formy
  • 175 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru

Instrukcja

Wyszorowane w ciepłej wodzie pomarańcze obieramy ze skórki, którą następnie kroimy w cieniutkie paski. Z pomarańczy i cytryny wyciskamy sok (łyżkę płynu odstawiamy na bok). Wlewamy sok do rondelka, dodajemy skórkę i ok. 100 ml wody. Następnie dodajemy 50 g cukru i na małym ogniu gotujemy skórki aż do niemal zupełnego wyparowania wody. Skórki powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinna powstać odrobina bardzo gęstego syropu. Gotowanie trwa ok. 30 minut, należy co jakiś czas mieszać skórki.

W międzyczasie w osobnej misce umieszczamy pozostały cukier, masło, proszek do pieczenia, mąkę i jajka. Miksujemy. Następnie dodajemy przestudzone skórki. Przelewamy masę do okrągłej foremki lub dużej keksówki i pieczemy w temperaturze 180º C przez ok. 35-40 minut.

Gdy ciasto się piecze przygotowujemy lukier: mieszamy 5 łyżek cukru pudru z łyżką soku cytrusowego i gdy ciasto będzie się studzić na kratce, rozsmarowujemy lukier na jego powierzchni.

Ciasto smakuje najlepiej lekko ciepłe.

Smacznego:)

Notatki

Na podstawie Strawberriesfrompoland.blogspot.com

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka