Gdańskie spacery w deszczu i dorsz pod parmezanową skorupką

przez Ajka

Na dobry początek nowego roku wyskoczyliśmy na kilka dni do Gdańska. Niestety Bałtyk powitał nas deszczem i silnym wiatrem. Pogoda nie sprzyjała długim, beztroskim spacerom, a tym bardziej robieniu zdjęć. W rezultacie moja lustrzanka większość czasu spędziła w torbie fotograficznej, z której wychylała się tylko wówczas, gdy deszcz przestawał na chwilę padać.

Tym razem nie obfotografowałam jednej z moich ulubionych polskich starówek, czyli Długiego Targu, za to nadrobiłam towarzyskie znajomości spotykając się ze znajomymi mieszkającymi w Trójmieście, których nie widziałam wieki.

Zdjęć z tego krótkiego wypadu będzie zatem dziś na blogu jak na lekarstwo. Na otarcie łez podrzucam Wam przepis z morskim stworem w roli głównej, czyli na dorsza z suszonymi pomidorami i płatkami migdałowymi pod parmezanową skorupką. Zaręczam, że smakuje rewelacyjnie:)

DORSZ POD PARMEZANOWĄ SKORUPKĄ

Na dobry początek nowego roku wyskoczyliśmy na kilka dni do Gdańska. Niestety Bałtyk powitał nas deszczem i silnym wiatrem. Pogoda… na obiad Gdańskie spacery w deszczu i dorsz pod parmezanową skorupką European Drukuj
Porcje: 4
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

na marynatę:

  • 4 kawałki świeżego filetu z dorsza (nie mrożonego)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz

 

na skorupkę:

  • 5-6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki parmezanu lub innego twardego sera
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oliwa

Instrukcja

Przygotowujemy rybę w marynacie: do miski wlewamy sos sojowy i sok z cytryny, umieszczamy w niej dorsza i maczamy w marynacie z obu stron.

Następnie zabieramy się za przygotowanie skorupki: w osobnej misce umieszczamy pokrojone w drobne paski pomidory, płatki migdałowe, starty parmezan i sok z cytryny. Składniki skorupki łączymy w jedną masę: możemy je krótko zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką.

Z miski z marynatą wyjmujemy dorsza i doprawiamy go pieprzem. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Na wierzchu każdego kawałka ryby umieszczamy po łyżce pasty pomidorowo-parmezanowej. Dorsza pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC.

Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka