Hummus domowej roboty i moje obłędne śniadanie

przez Ajka

Ten zestaw jem od kilku dni na śniadanie i jeszcze mi się nie znudził. Zakochałam się w tym połączeniu smaków.

Mowa o kanapce z hummusem, rukolą, plastrem sera pleśniowego oraz awokado i jajkiem na twardo. Całość muśnięta odrobiną płatków chilli.

Jeśli macie pod ręką ciecierzycę i najprostszy ręczny blender z wymiennymi końcówkami, nie zastanawiajcie się długo. Sprawcie sobie radość przygotowując domowy hummus. Pastę tahini, nieodłączny element hummusu, też możecie łatwo przygotować w swojej kuchni. Wystarczy kilka łyżek sezamu i trochę oliwy.

Własnoręcznie zrobiony hummus z dodatkiem chilli i wysokiej jakości oliwy z oliwek to jest to! Podobno sekret tego arabskiego smarowidła tkwi właśnie w dobrej oliwie i idealnej gładkości jego konsystencji.

HUMMUS

Ten zestaw jem od kilku dni na śniadanie i jeszcze mi się nie znudził. Zakochałam się w tym połączeniu smaków. Mowa o kanapce… śniadaniowo Hummus domowej roboty i moje obłędne śniadanie European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 200 g ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chilli
  • 2-3 łyżki białego sezamu
  • 1 łyżka oliwy lub oleju sezamowego
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki lodowatej wody

Instrukcja

Ciecierzycę płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc. Rano płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy z odrobiną soli do czasu, aż ciecierzyca będzie miękka. Odcedzamy i studzimy na sitku.

Przygotowujemy pastę tahini: sezam wrzucamy na gorącą i suchą patelnię i prażymy do czasu aż ziarenka zezłocą się. Co jakiś czas lekko potrząsamy patelnią, by sezam się nie przypalił. Studzimy, a następnie mielimy sezam blenderem lub rozcieramy w moździerzu. Sezam przekładamy do miseczki i dodajemy łyżkę oliwy (oleju sezamowego) i mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy.

Czosnek obieramy i siekamy/przepuszczamy przez wyciskarkę.

Do wysokiego naczynia wrzucamy partiami ciecierzycę, pastę tahini, czosnek, szczyptę chilli, pieprz, sok z cytryny i miksujemy blenderem na gładką masę. Co jakiś czas dodajemy po trochu lodowatej wody. Hummus jest gotowy, gdy uzyskamy idealnie gładką masę.

Tak przygotowanym hummusem smarujemy grzankę (lub po prostu kromkę świeżego chleba – na zdjęciu kukurydziany), kładziemy garść rukoli, 2-3 plasterki sera pleśniowego, plastry awokado, kawałek jajka ugotowanego na twardo i posypujemy płatkami chilli. Poezja!

Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka