Niedzielny nieskomplikowany obiad. Muszle zapiekane z pięcioma serami

przez Ajka

Tak już mam, że uwielbiam nabiał niemal pod każdą postacią. Mleko, jogurty, twaróg, sery korycińskie, sery pleśniowe, kozie sery, włoskie mozzarellę i ricottę, twarde sery długodojrzewające… I oczywiście całe dobrodziejstwo pochodzące od owiec: sławnego w świecie oscypka, bryndzę, słodki i słony bundz, a w upalne dni po zejściu z tatrzańskiego szlaku żentycę.

Mając taki wachlarz możliwości nie trudno wymyślić nieskomplikowany, smaczny obiad. Być może tak jak i ja jesteście fanami zapiekanego makaronu. Jeśli tak, to dzisiejszy post jest propozycją nie do odrzucenia: zapiekane muszle conchiglione z aż pięcioma rodzajami sera, które po wyjęciu z pieca i nałożeniu na talerz ciągną się apetycznie (bywa, że sery rozciągają się na długość niemal pół metra;)). Całość jest osadzona na pomidorowym sosie z dodatkiem aromatycznych ziół i czosnku.

Zapraszam do stołu!

MUSZLE ZAPIEKANE Z PIĘCIOMA SERAMI

Tak już mam, że uwielbiam nabiał niemal pod każdą postacią. Mleko, jogurty, twaróg, sery korycińskie, sery pleśniowe, kozie sery,… na obiad Niedzielny nieskomplikowany obiad. Muszle zapiekane z pięcioma serami European Drukuj
Porcje: 4-5
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 35-40 muszli makaronowych conchiglione
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g chudego twarogu
  • 100 g sera feta
  • 50 g startego sera grana padano lub innego twardego typu parmezan
  • 1 duże opakowanie mozzarelli
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół, np. oregano lub bazylii albo prowansalskich
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • sól
  • 2 łyżki oliwy

Instrukcja

Muszle makaronowe gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy (powinny być półtwarde po ugotowaniu).

Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy pasattę, posiekany drobno czosnek i zioła, mieszamy i podgrzewamy na bardzo małym ogniu przez ok. 5 minut.

W misce umieszczamy pokruszony twaróg, ricottę, fetę i połowę grana padano. Dodajemy do serów pieprz kolorowy do smaku i mieszamy dokładnie.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC.

Przestudzone muszle nadziewamy mieszanką serów (po 1 łyżeczce). W żaroodpornym naczyniu rozprowadzamy sos pomidorowy, na którym umieszczamy muszle z nadzieniem. Całość posypujemy pozostałym startym serem grana padano. Danie zapiekamy przez ok. 15 minut w temperaturze 180ºC.

Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka