Moja najprostsza lazania

przez Ajka

Na niedzielny obiad często wybieram lazanię. Musi być z dużą ilością warzyw, najlepiej uprzednio ugotowanych na parze. Wydawałoby się, że przygotowanie lazanii dla czterech osób wymaga sporo czasu i wysiłku, ale w przypadku dzisiejszego przepisu, to bardzo mylne wyobrażenie.

Dzisiejszy przepis należy do kategorii szybkich i nieskomplikowanych.

Wystarczy kilkanaście płatów makaronu lasagne, dwa opakowania warzyw do gotowania na parze, trochę mięsa mielonego, pomidorowa passata, ser, garść świeżych ziół i kilka ząbków czosnku. Nie bawimy się w klasyczny beszamel, którym polewa się wierzch lazanii. Klasyka zastępujemy dwoma rodzajami sera. Gdy się rozpuści, wierzch lazanii stanie się smakowicie chrupki, lekko spieczony. Na wiosnę i latem do sosu pomidorowego dodaję posiekane liście czosnku niedźwiedziego, który rośnie w ogrodzie.

LASAGNE Z WARZYWAMI, MIĘSEM Z INDYKA I MOZZARELLĄ

Na niedzielny obiad często wybieram lazanię. Musi być z dużą ilością warzyw, najlepiej uprzednio ugotowanych na parze. Wydawałoby się,… na obiad Moja najprostsza lazania European Drukuj
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 13-14 płatów makaronu lasagne
  • 2 opakowania warzyw do gotowania na parze (np. mix Hortex lub Bonduelle: z brokułami, fasolką szparagową, marchewką, papryką etc.)
  • 350-400 g mięsa mielonego (użyłam z piersi indyka)
  • 2 średnie cebule
  • kawałek sera pecorino romano lub innego typu parmezan
  • duże opakowanie mozzarelli
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • garść świeżych ziół (opcjonalnie suszonych: bazylia, oregano)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • pieprz, sól

Instrukcja

Płaty lasagne obgotowujemy przez ok. 3 minuty w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzamy, odkładamy na talerz.

Warzywa gotujemy na parze do momentu, aż będą lekko chrupiące i jędrne. Cebulę siekamy drobno i razem z mięsem smażymy na rozgrzanej oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżeczki ziół, sól i pieprz do smaku.

Przygotowujemy sos pomidorowy: drobno siekamy czosnek, umieszczamy go w miseczce, dodajemy passatę i zioła. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Sos przelewamy do mięsa z cebulą i mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC.  Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki, pecorino romano ścieramy na tarce.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy kilka łyżek sosu pomidorowego i mięsa, a następnie umieszczamy płaty lazanii, na nich warstwę warzyw, 3 plasterki porwanej na strzępy mozzarelli. Następną warstwę stanowi znowu sos mięsno-pomidorowy, lazania, warzywa i mozzarella. I tak postępujemy do wyczerpania składników. Wierzch lazanii powinny stanowić płaty lasagne,  które posypujemy startym serem pecorino romano, a na nich układamy plasterki mozzarelli.

Lasagne zapiekamy ok. 15-20 minut w temperaturze 180ºC. Wierzch lazanii powinien być lekko podpieczony i chrupiący.

Smacznego:)

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka