Nieubłaganie nadszedł koniec sezonu na truskawki, więc pora pożegnać się z tymi pysznymi owocami i… powitać maliny, porzeczki morele i wiele innych przysmaków. Dzisiaj na pożegnanie proponuję prosty i zdrowy budyń jaglany w towarzystwie musu truskawkowego i malin.
Nie będę się tutaj rozwodzić nad dobrodziejstwem kaszy jaglanej, bowiem już wielokrotnie na łamach bloga wyznawałam jej miłość:) Powiem tylko tyle, że jeśli, tak jak ja, lubicie jaglankę w owocowej odsłonie, to ten przepis jest dla Was. Super prosty w przygotowaniu. Kaszę gotuję na mleku kokosowym, ale możecie je zastąpić jakimkolwiek innym, np. sojowym, migdałowym lub po prostu krowim.
Żegnajcie truskawki, do przyszłego roku!
BUDYŃ JAGLANY Z KOKOSOWĄ NUTĄ
Ajka Nieubłaganie nadszedł koniec sezonu na truskawki, więc pora pożegnać się z tymi pysznymi owocami i… powitać maliny, porzeczki morele… słodkie Addio truskawki i budyń jaglany z kokosową nutą European DrukujSkładniki
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka truskawek
- mała garść migdałów, suszonych fig, morwy białej lub innych bakalii do dekoracji
- kilka malin do dekoracji
Instrukcja
Kaszę gotujemy do miękkości w mleku kokosowym dodając 1/2 szklanki wody. Następnie blendujemy kaszę do konsystencji budyniu.
Z truskawek robimy mus (również za pomocą blendera).
Kaszę przekładamy do miseczek/szklanek, polewamy musem i przybieramy malinami.
Smacznego:)