Ten przepis prześladował mnie od połowy lata. Znalazłam go na www.kuchniaagaty.pl. Śniły mi się pankejki z ricottą i sezonowymi owocami, ale jakoś zawsze na niedzielne leniwe śniadanie na naszym stole lądowało coś innego. Albo omlet, albo jajecznica albo, tak jak ostatnio, szakszuka.
Aż w pewne sobotnie popołudnie, gdy S. wrócił z targu obładowany siatkami, a w nich dwiema kobiałkami świeżutkich malin, klamka zapadła. Będą pankejki z ricottą. Placuszki, których do tej pory nie przygotowywałam na śniadanie.
Nazajutrz w ruch poszedł olej kokosowy tłoczony na zimno (najzdrowszy!) i moja największa patelnia. Do oryginalnego przepisu dodałam wiórki kokosowe, by wzmocnić kokosowy smak. Na stole, obok placuszków, wylądowały maliny, domowy jogurt naturalny i pyszny miód z Podhala, który podarował nam mój przyjaciel M. podczas ostatniej wizyty.
Placuszki były naprawdę smaczne, nawet Ozzy niemal połknął swoją skromną psią porcję;)
PANKEJKI Z RICOTTĄ, KOKOSOWĄ NUTĄ I MALINAMI
Ajka Ten przepis prześladował mnie od połowy lata. Znalazłam go na www.kuchniaagaty.pl. Śniły mi się pankejki z ricottą i sezonowymi owocami, ale jakoś… słodkie Chodzi za mną przepis, czyli placuszki z ricottą, kokosową nutą i malinami (z cyklu leniwe weekendowe śniadania) European DrukujSkładniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 opakowanie ricotty
- 3/4 szklanki mleka 2%
- 2 średnie jajka
- ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- olej kokosowy
- do podania:
- maliny
- płatki kokosowe
- jogurt naturalny
- miód
Instrukcja
W misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sól. Do drugiej, większej miski wlewamy mleko, dodajemy ricottę, jajka, wanilię i mieszamy całość trzepaczką, po czym dodajemy suche składniki. Mieszamy całość, by składniki połączyły się.
Na patelni rozgrzewamy 1/2 łyżki oleju kokosowego i partiami smażymy placuszki na złoto (z obu stron). Aby smażone partami placki nie wystygły, umieszczamy je na talerzu i owijamy folią aluminiową.
Podajemy z jogurtem, miodem, płatkami kokosowymi i malinami lub innymi sezonowymi owocami.
Smacznego:)
Notatki
Na podstawie www.kuchniaagaty.pl z moimi modyfikacjami