Coś dla zapracowanych. Makaron z kurkami i kozim serem

przez Ajka

Dziś banalnie proste danie, które możecie wyczarować z niewielu składników z pewnością dostępnych na bazarku, na którym zwykle robicie zakupy (jeśli bywacie na bazarkach częściej niż w supermarketach:)). Potrzebujemy jedynie garść kurek, odrobinę koziego twarożku (lub rolady), dobrej oliwy z oliwek i trochę słonecznika. Kto lubi, dorzuca świeży czosnek. Kwadrans, może dwa i gotowy pyszny obiad po powrocie z pracy.

MAKARON Z KURKAMI I KOZIM SEREM

Dziś banalnie proste danie, które możecie wyczarować z niewielu składników z pewnością dostępnych na bazarku, na którym zwykle robicie zakupy (jeśli… na obiad Coś dla zapracowanych. Makaron z kurkami i kozim serem European Drukuj
Porcje: 2
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego (użyłam świderków)
  • 2 szklanki kurek, oczyszczonych
  • 10 dag sera koziego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • garść ziaren słonecznika
  • kolorowy pieprz świeżo zmielony
  • sól do smaku

Instrukcja

Makaron gotujemy al dente. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Kurki kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy do patelni z kurkami i czosnkiem, dolewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy pieprz i sól do smaku. Zawartość patelni przekładamy na talerz, dodajemy kawałki koziego sera i posypujemy pestkami słonecznika.

Smacznego:)

Notatki

P.S. Danie powstało jako „wariacja” przepisu z przepięknego bloga www.kwestiasmaku.com. Z powodu braku orzeszków pini wykorzystałam poczciwy słonecznik, który świetnie się sprawdził jako ukoronowanie dania.

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka