Kiedy nadchodzą chłodne dni, organizm bardziej niż zwykle domaga się czegoś konkretnego, rozgrzewającego. Choć sama mogłabym funkcjonować dzięki różnej maści warzywnym kombinacjom w stylu curry, makaron zapiekany ze szpinakiem i serami czy wariacjom na temat ratatouille, to męskiej części naszej rodziny niestety nie da się długo w ten sposób karmić. Po zaserwowaniu przez trzy dni pod rząd warzywnego menu, na pokładzie jest wzniecany bunt. Chłopaki domagają się mięsa. Wyciągam więc z zamrażarki schowaną na czarną godzinę paczuszkę z mielonym filetem z piersi indyka i przystępuję do działania.
Żeby wprowadzić urozmaicenie i przemycić wege pierwiastek (sic!), do michy z mielonym dodaję całą furę posiekanej natki pietruszki, tartej marchewki, pietruszki, selera i cukinii. W rezultacie wszyscy jemy pieczone drobiowe pulpety w połowie zrobione z… warzyw. Niewielką ilość masy odkładam dla Ziazi, resztę doprawiam świeżo mielonym pieprzem, ostrą papryką i solą. Pulpeciki zjadamy z sosem grzybowym, kaszą lub ziemniakami i obowiązkowo surówkami. To chyba najszybszy obiad, jaki można wymyślić na chłodniejsze dni.
Jeśli Wasze maleństwa nie przepadają za warzywami podanymi sauté, to pomysł na rzeczone pulpeciki może okazać się strzałem w dziesiątkę. Niby jemy mięso, ale gdzieś między kęsami nasz mózg wykrywa warzywno-jarzynową nutę;) W parze z pulpecikami Zu dostała na talerzu dyniowe kopytka i warzywa pieczone na parze.
Nie pytajcie czy smakowało:)
PULPECIKI DROBIOWO-WARZYWNE
Ajka Kiedy nadchodzą chłodne dni, organizm bardziej niż zwykle domaga się czegoś konkretnego, rozgrzewającego. Choć sama… na obiad Z cyklu przepisy dla maluchów: pieczone pulpeciki drobiowo-warzywne European DrukujSkładniki
- 1/2 kg mielonego mięsa z piersi indyka (filet)
- 1 mała cukinia
- 1 średnia marchew
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki (drobno posiekanej)
- 1 jajko od kury z wolnego wybiegu lub ekologiczne
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
w wersji dla dorosłych dodatkowo:
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
dodatkowo do pieczenia:
- olej rzepakowy
Instrukcja
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy nadmiar wody. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy cukinię, natkę, starte na dużym oczku marchewkę, pietruszkę i selera oraz cebulę i czosnek. Do masy wbijamy jajko, dodajemy szczyptę pieprzu i oregano. Część masy, w zależności od potrzeb odkładamy do osobnej miseczki dla dziecka. Z niej formujemy pulpeciki i układamy w małym żaroodpornym naczyniu.
Do porcji dla dorosłych dodajemy dodatkową ilość pieprzu, sól i paprykę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, łączymy całość i formujemy kulki, które układamy w dużym naczyniu żaroodpornym.
W sumie do obu naczyń wlewamy 1/2 szklanki wody i 3 łyżki oleju (do naczynia dla dzieci 1 łyżkę oleju i 3 łyżki wody). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC. Pulpeciki pieczemy przez ok. 40-45 minut w temperaturze 180ºC podlewając co kwadrans powstałym sokiem.
Smacznego:)