Mniej więcej raz na kwartał piekę indyka z nadzieniem szpinakowo-czosnkowym. Świetnie nadaje się na kanapki i jest o niebo lepszy niż faszerowane indyki, które można kupić w sklepach na stoiskach z wędlinami. Indyka nadziewam czosnkiem, świeżymi liśćmi szpinaku, serkiem naturalnym i bułką namoczoną w mleku. Przynajmniej mam pewność, że w środku nie ma polepszaczy, wzmacniaczy smaku i innych dziwnych substancji, które sprawiają, że indyk waży więcej niż powinien i nie psuje się w mgnieniu oka. Niestety nie wiem czym był karmiony indyk i w jakich warunkach odbywała się hodowla, ale póki co, na to nie mam wpływu.
Tak się złożyło, że w czasie, gdy przygotowywałam rzeczonego indyka, moja Mama robiła pasztet według przepisu mego Brata. Pasztet wegetariański, z dużą ilością natki pietruszki i młodego czosnku.
Upieczony indyk spotkał się pewnego wieczoru na kolacji z pasztetem wege. Na pierwszy rzut oka, dwa przeciwieństwa nie do pogodzenia. Jednak, gdy jedno i drugie wylądowało na kromce świeżego wieloziarnistego chleba, okazało się, że stanowią zgrany duet. Było romantycznie i przy świecach. Sami zobaczcie:)
INDYK FASZEROWANY SZPINAKIEM I CZOSNKIEM
Ajka Mniej więcej raz na kwartał piekę indyka z nadzieniem szpinakowo-czosnkowym. Świetnie nadaje się na kanapki i jest o niebo lepszy niż… wege Jak ogień z wodą. Pieczeń z indyka i pasztet wegetariański European DrukujSkładniki
- 1 średni filet z piersi indyka
- 1/3 opakowania serka naturalnego do smarowania pieczywa (np. Twój Smak Piątnica)
- 2 garście świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała kromka chleba lub 1/2 kajzerki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej ryżowy lub z pestek winogron
- szklanka wody
- nić lub dratwa do związania pieczeni
Instrukcja
Indyka wyjemy, sprawiamy i rozbijamy tłuczkiem na płasko (tak, by można było go następnie zrolować). Mięso obficie nacieramy solą i oprószamy pieprzem. Pieczywo namaczamy przez 10 minut w mleku, następnie odsączamy.
Przygotowujemy farsz: szpinak i czosnek siekamy, wrzucamy do miski, dodajemy pieczywo, serek i rozkłócone jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Na środku indyka rozsmarowujemy farsz. Mięso szczelnie zwijamy w roladę (przydadzą się do tej operacji cztery ręce) i związujemy nicią.
Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką wody, indyka polewamy 1/2 szklanki oleju.
Pieczemy ok. 75 minut w piekarniku rozgrzanym do 220ºC. Co kwadrans polewamy mięso wodą i olejem znajdującym się w naczyniu, w którym pieczemy indyka (dzięki temu nie będzie „suchy” po upieczeniu).