Jestem zadeklarowaną fanką kaszy jaglanej pod każdą postacią. Na słodko i na wytrawnie. Do naszych lunchboxów na drugie śniadanie najczęściej wkładam właśnie jagły na mleku roślinnym z rozmaitymi dodatkami. Oprócz sezonowych owoców dodaję to, co akurat znajdę w kuchennej szufladzie: suszone śliwki, morele, daktyle, wiórki kokosowe, pyłek kwiatowy i inne pyszności. Tym sposobem kasza jaglana, póki co, jeszcze się nie znudziła ani mnie, ani Jemu.
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne, rozgrzewające śniadanie.
Takie, po którym wyjście rano z domu nie jest aż tak straszne, gdy za oknem plucha i ziąb.
Takie, które otula i dobrze nastraja, niczym ciepły sweter:)
Kaszę przygotowuję na mleku roślinnym, ale jeśli preferujecie tradycyjny smak i nie borykacie się z alergią pokarmową, to śmiało możecie użyć krowiego. Kaszę wieńczą w tym przepisie świeże figi, które można aktualnie dostać w niektórych warzywniakach. Dla mnie figi są synonimem wakacji nad Morzem Śródziemnym i Adriatykiem:)
KASZA JAGLANA NA MLEKU KOKOSOWYM ZE ŚWIEŻYMI FIGAMI
Ajka Jestem zadeklarowaną fanką kaszy jaglanej pod każdą postacią. Na słodko i na wytrawnie. Do naszych lunchboxów na drugie śniadanie najczęściej wkładam właśnie… bez glutenu Śniadaniowe comfort food, czyli kasza jaglana na mleku kokosowym ze świeżymi figami European DrukujSkładniki
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 4 łyżki wegańskiego jogurtu kokosowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2-3 świeże figi
- garść owoców sezonowych
Instrukcja
Kaszę płuczemy pod zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Przekładamy do rondelka o grubym dnie, zalewamy mlekiem i 1/2 szklanki zimnej wody. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 25-30 minut (do miękkości).
Kaszę przekładamy do miseczek, dodajemy jogurt, miód, owoce sezonowe i świeże figi. Podajemy natychmiast.
Smacznego:)