Początek jesieni. Sezon na grzyby trwa. Na bazarach obok wszechobecnych kurek pojawiły się niedawno maślaki i borowiki. Jako ignorantka grzybowa, trafiając do lasu zbieram wyłącznie kurki, ponieważ tylko te grzyby potrafię odróżnić od innych i wiem, że dzięki temu nie popełnię błędu, który mógłby mnie sporo kosztować.
W prawdziwym lesie byłam jednak wieki temu, więc póki co, w kurki zaopatruję się na bazarkach i targowiskach. Dziś polecam zupę kurkową z ziemniakami, której przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Smakuje wybornie, spróbujcie.
ZUPA Z KUREK I ZIEMNIAKÓW
Ajka Początek jesieni. Sezon na grzyby trwa. Na bazarach obok wszechobecnych kurek pojawiły się niedawno maślaki i borowiki. Jako ignorantka… na obiad Najprostsza zupa kurkowa European DrukujSkładniki
- 1,5 l wywaru jarzynowego
- 1 cebula
- 3-4 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g kurek, umytych i oczyszczonych
- sól, pieprz,
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- natka pietruszki
Instrukcja
Cebulę obieramy, siekamy w kosteczkę i wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą. Dusimy ok. 5 minut do zezłocenia. Następnie do cebuli dodajemy ziemniaki i kurki, dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie zalewamy wywarem jarzynowym i gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Przed podaniem dodajemy jogurt grecki i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego:)
Notatki
P.S. Przepis pochodzi z bloga Whiteplate.com.