Najprostsza zupa kurkowa

przez Ajka

Początek jesieni. Sezon na grzyby trwa. Na bazarach obok wszechobecnych kurek pojawiły się niedawno maślaki i borowiki. Jako ignorantka grzybowa, trafiając do lasu zbieram wyłącznie kurki, ponieważ tylko te grzyby potrafię odróżnić od innych i wiem, że dzięki temu nie popełnię błędu, który mógłby mnie sporo kosztować.

W prawdziwym lesie byłam jednak wieki temu, więc póki co, w kurki zaopatruję się na bazarkach i targowiskach. Dziś polecam zupę kurkową z ziemniakami, której przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Smakuje wybornie, spróbujcie.

ZUPA Z KUREK I ZIEMNIAKÓW

Początek jesieni. Sezon na grzyby trwa. Na bazarach obok wszechobecnych kurek pojawiły się niedawno maślaki i borowiki. Jako ignorantka… na obiad Najprostsza zupa kurkowa European Drukuj
Porcje: 2-3
Nutrition facts: 200 Kalorie 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 oceny )

Składniki

  • 1,5 l wywaru jarzynowego
  • 1 cebula
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g kurek, umytych i oczyszczonych
  • sól, pieprz,
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • natka pietruszki

Instrukcja

Cebulę obieramy, siekamy w kosteczkę i wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą. Dusimy ok. 5 minut do zezłocenia. Następnie do cebuli dodajemy ziemniaki i kurki, dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie zalewamy wywarem jarzynowym i gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Przed podaniem dodajemy jogurt grecki i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego:)

Notatki

P.S. Przepis pochodzi z bloga Whiteplate.com.

Może polubisz także

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić komfort użytkowania. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale możesz zrezygnować, jeśli chcesz. Akceptuj Więcej

Polityka prywatności i ciasteczka