Synoptycy twierdzą, że na kilka dni przyszło ocieplenie. Nie przekonuje mnie to: co prawda na zewnątrz jest plus 5ºC, ale wieje mroźny, nieprzyjemny wiatr. Dziś w nocy i nad ranem zacinał zimny deszcz, co spowodowało, że omal nie zostałam w łóżku do 9ej. Jednak …
-
-
Jak co roku, na Wszystkich Świętych zjechaliśmy popod Tatry, by odwiedzić groby moich Bliskich. Zanim to jednak nastąpiło, cały wieczór przed porannym wyruszeniem na południe, byliśmy zajęci pakowaniem. Zauważyłam pewną prawidłowość: im większy samochód, tym bardziej pojemny bagażnik …
-
Dawno nie było u nas szarlotki do kawy. Naszła mnie ochota na to ciasto, lecz zabierając się się do pieczenia pomyślałam, że wprowadzę trochę zamieszania do dobrze znanego smaku. Zaopatrzyłam się w jabłka i gruszki, po drodze obmyślając co by tu zmodyfikować w klasycznym przepisie na szarlotkę… …
-
Wciąż są. Śliwki duże, małe, twarde, miękkie, od których pestka łatwo odchodzi i te, które muszą nieco dojrzeć w koszyku na kuchennym blacie. Ostatnio prezentowałam Wam ekspresowy przepis na muffiny ze śliwkami i korzennymi przyprawami (tutaj: https://gazdowanie.wordpress.com/2015/10/02/jesienne-slodkosci-czyli-latwe-i-pyszne-muffiny-ze-sliwkami-imbirem-i-cynamonem/, a dziś …
-
słodkieśniadaniowowege
Wegańskie śniadanie, czyli jaglanka na mleku sojowym z karmelizowanymi gruszkami i wanilią
przez Ajkaprzez AjkaLeczę przeziębienie, więc mam sporo czasu na czytanie książek i magazynów. Wreszcie zagłębiłam się w ostatnie wydanie „Kukbuka”, które tym razem jest poświęcone potrawom z jabłkami. Ale nie tylko. I o tym chcę dziś napisać. Trafiłam na przepis na jaglankę z wanilią …
-
na obiad
Efekty wertowania książek kulinarnych, czyli pulpeciki z indyka z pastą z zielonego groszku
przez Ajkaprzez AjkaLubię przeglądać książki kulinarne, zwłaszcza w takie wieczory jak ostatnio: chłodne i długie, których spędzanie nie obejdzie się bez kubka gorącej herbaty z cytryną. Szukam w ten sposób inspiracji. Przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy chcę spróbować czegoś nowego. …
-
słodkie
Jesienne słodkości, czyli łatwe i pyszne muffiny ze śliwkami, migdałami i czekoladą
przez Ajkaprzez AjkaNa rynku mamy wysyp śliwek. Dla wielbicieli tych owoców to prawdziwy raj. Najpierw pojawiły się takie gatunki jak Mieszaniec i Prezydent, potem Stanley, Dąbrowiecka, a teraz na straganach i sklepowych półkach zaczyna królować stara dobra Węgierka. …
-
Korzystam z okazji, że na rynku wciąż są ostatnie w tym sezonie świeże maliny. Lądują w owsiance, jaglance, a w zeszłą niedzielę również w słodkich wypiekach. Po raz pierwszy uruchomiłam sprzęt w mojej wyspie kuchennej w naszym świeżo wyrychtowanym gniazdu na poddaszu. Ale zanim to nastąpiło, …
-
słodkieśniadaniowo
Upiecz sobie brioszkę, czyli kolejne wyzwanie mistrza Małeckiego
przez Ajkaprzez AjkaDrożdżowe wypieki należą moim zdaniem do nieskomplikowanych. Pewnie tak mówię, ponieważ przede mną wciąż pieczenie chleba na zakwasie, który wcześniej należy czule doglądać i dokarmiać. Ciasto drożdżowe nie jest aż tak wymagające. Wystarczy odpowiednia temperatura składników, świeże drożdże …
-
śniadaniowowege
Z cyklu: leniwe weekendowe śniadania, czyli omlet z kurkami, rukolą i prażonymi pestkami dyni
przez Ajkaprzez AjkaKapryśna pogoda i przenikliwy chłód o poranku powoli przegania nas w weekendy z tarasu do jadalni. Możemy co prawda opatulić się w polarowe koce, a na stopy naciągnąć grube skarpety, ale taki strój raczej nie byłby wygodny przy stole, gdy trzeba kroić, …
-
kuchnia góralskana obiadwege
Z cyklu: kuchnia góralska. Pierogi z bryndzą i oscypkiem
przez Ajkaprzez AjkaPierogi lepię niezwykle rzadko, w zasadzie dopiero niedawno nauczyłam się je robić. Choć są pyszne, to ich przygotowanie dla kilku osób bywa czasochłonne. Mistrzynią w lepieniu pierogów jest za to moja Mama. Latem serwuje pierogi z truskawkami lub …
-
na obiadwege
Niedzielny obiad w ogrodzie, czyli cannelloni z kurkami, szpinakiem i ricottą
przez Ajkaprzez AjkaWygląda na to, że niepostrzeżenie minęły ostatnie tak ciepłe dni, gdy można było celebrować posiłek w ogrodzie bez konieczności opatulania się polarowym kocykiem. Pod koniec sierpnia wynieśliśmy więc stół, krzesła, zastawę i pozostałe utensylia, by zjeść rodzinny niedzielny obiad. Lubię …