![](https://gazdowanie.pl/wp-content/uploads/2018/12/DSC_4792-1170x663.jpg)
W tradycyjnie ubogiej kuchni góralskiej nie znajdziecie zbyt wielu propozycji deserów. W zasadzie można je policzyć na palcach jednej ręki: skromny deser z mąki owsianej z cukrem, hruba baba z grulami i cukrem oraz kołacz. I w zasadzie to wszystko. Bo i cóż ekstrawaganckiego można wymyślić mając pod ręką plony ubogiej podhalańskiej ziemi?
Po południowej stronie Tatr mają jeszcze parene buchty, zwane pampuchami, które kryją w sobie powidła lub dżem. Takie danie Słowacy serwują choćby w schronisku przy Zielonym Stawie w Wysokich Tatrach, ale o tym opowiem Wam przy innej okazji:)
Dziś na tapetę biorę słodki kołacz, który jest uboższą wersją popularnej na nizinach drożdżówki.
A przygotowując ciasto na kołacz, możemy zanucić choćby taką nieprzyzwoitą przyśpiewkę:
Upiec mi kołoca,
upiec mi moskola
pódzies pod pierzyne,
nie pódzies do pola
Nie podem do pola,
ani pod pierzyne,
dos mi ino gęby,
na słodkom juzyne.
![DSC_4792](https://gazdowanie.pl/wp-content/uploads/2018/12/DSC_4792-150x150.jpg)
SŁODKI KOŁACZ A.D. 2019
Ajka W tradycyjnie ubogiej kuchni góralskiej nie znajdziecie zbyt wielu propozycji deserów. W zasadzie można je policzyć na palcach jednej ręki: skromny… kuchnia góralska Z cyklu kuchnia góralska: słodki kołacz European DrukujSkładniki
na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 30 g drożdży
- 1/3 kostki miękkiego masła
na nadzienie:
- 300 g twarogu półtłustego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 12%
Instrukcja
Przygotowujemy ciasto: w miseczce mieszamy drożdże z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem. Zostawiamy na ok. kwadrans, aby rozczyn „ruszył”. Następnie rozczyn przelewamy do dużej miski, dodajemy mąkę i jajko, zagniatamy ciasto, a po chwili dodajemy po kawałku masła. Ciasto wyrabiamy przez ok. 6-7 minut. Następnie ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1h.
Przygotowujemy nadzienie: twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier, jajko i śmietanę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy okrągłe placki. W każdym placku robimy wgłębienie, w którym umieszczamy po 2-3 łyżki nadzienia. Kołacze przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Kołacze podajemy nieco przestudzone. Możemy je dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)